fbpx

Žestoka parlamentarna rasprava o javnim prihodima: Sarajevo je eutaniziralo Goražde

by | sij 24, 2022 | 0 comments

Prijedlog izmjena Zakona o pripadnostima javnih prihoda izazvao je danas žučnu raspravu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (ZD PFBiH).

Izmjene podrazumijevaju da se umanji iznos novca koji Kanton Sarajevo dobija javnim prihodima, a da se taj novac raspodijeli po drugim kantonima. Predlagači, među kojima ima i onih iz vladajućih i iz opozicionih stranaka, smatraju da Kanton Sarajevo dobija više novca nego što treba te da će izmjene biti pravedne.

Među predlagačima je i zastupnik vladajuće SDA Salko Zildžić, koji je istakao da će se ponder 2 za Kanton Sarajevo u sljedećoj godini smanjiti na 1,4, a godinu kasnije na 1,3. Prema njegovim riječima, zaustavilo bi se na ponderu 1,3. Napomenuo je da bi time spomenuti kanton prihodovao 86 miliona KM manje te da bi taj novac bio raspodijeljen po drugim kantonima.

“Ovo nije udar na Kanton Sarajevo. Ovih 86 miliona KM bi se raspodijelilo po drugim kantonima. Ova izmjena bi bila pravednija prema drugim kantonima, ali ne bi bila nepravedna prema Kantonu Sarajevo. Time bi se podržao razvoj drugih kantona”, izjavio je.

Kako je ocijenio Zildžić, pozivajući se na studiju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, Kanton Sarajevo dobija više novca nego što treba dobiti.

Adžem: Kanton Sarajevo je eutanizirao BPK

Potom je uslijedilo izlaganje zastupnika opozicionog NiP-a Mirsada Pindže i parlamentarca DF-a Dževada Adžema.

Pindžo je poručio da se predloženim izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kako je naveo, jednom nepravdom ispravlja druga nepravda.

“Rušite kuću u kojoj živite”, dodao je i zaključio da su izmjene predložene samo zbog toga što one stranke koje su vladajuće na entitetskom nivou nisu vladajuće u Kantonu Sarajevo.

Zastupnik Adžem smatra da je ovo pitanje pravde za koju je naglasio da će se njegova stranka boriti. Smatra da je Kanton Sarajevo, kako je izjavio, opustošio i eutanizirao druge dijelove Federacije Bosne i Hercegovine.

“Nije ovo atak na državu Sarajevo, na priču koja je opustošila sve manje sredine. Kanton Sarajevo je eutanizirao Bosanskopodrinjski kanton (u kojem živi Adžem, op.a.). A onda nam dođu gospoda Konaković (predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, op.a.) i ministri iz SDA nudeći narodu mizeriju, na tromeđi ekonomske i kulturne ugroženosti neviđenih razmjera. Ovo je pitanje pravde, univerzalne pravde za koju smo dužni da se borimo na svakom pedlju. Da li se borimo”, retorički se pitao Adžem.

Naveo je da se u pojedinim kantonima BDP dominantno ostvaruje na osnovu realnog sektora – kako je rekao, npr. u rudnicima i cementarama, a u Kantonu Sarajevu se bavi trgovinom.

Bilo je i onih koji su smatrali da se predloženim izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda problemi neće riješiti. Takvog mišljenja bio je parlamentarac opozicionog SDP-a Damir Mašić.

Ranije su vlasti Kantona Sarajevo nekoliko puta poručile da su izmjene neprihvatljive ocijenivši da će se negativno odraziti ne samo na ovaj kanton, nego na cijeli entitet.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO