fbpx

ZABORAVNO TUŽILAŠTVO ZDK: Nema saopštenja o optužnici i presudi protiv ASDA kadra

by | sij 16, 2022 | 0 comments

Sulejman Spahić

Kao što nije bilo informacije o podignutoj optužnici u maju ove godine, tako i nakon gotovo dvije sedmice, nema inače uobičajenog saopštenja Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona o izrečenoj prvostepenoj presudi Sulejmanu Spahiću. Njemu je Općinski sud Zenica izrekao prvostepenu kaznu od jedne godine i šest mjeseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja.

Sulejman Spahić je badžo Rame Isaka, predsjednika ASDA ZDK, čiji kadrovi imaju veliki uticaj na policiju i pravosuđe ovog kantona. Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova u ovom kantonu je član ASDA, njegov savjetnik je Isakov bliski saradnik, a novi policijski komesar također se povezuje sa ovom strankom.

Sulejman Spahić je optužen i nepravomoćno osuđen jer je prije devet mjeseci u holu jednog zeničkog hotela fizički napao i udario jednu osobu. Napadnuti, kako kažu izvori Žurnala, pripada taboru koji je tada imao neke neraščišćene račune sa Ramom Isakom, zastupnikom Skupštine ZDK,  delegatom u Domu naroda Federalnog parlamenta, šefom ASDA ZDK i neformalnim vlasnikom zaštitarske agencije.

Snimke nadzornih kamera bile su neoboriv dokaz. Ipak, na suđenju je  bilo gotovo pa žalosno gledati ponašanje pojedinih policijskih službenika koji su radili uviđaj i službene zabilješke nakon događaja. U sudnici im je kao svjedocima bilo neugodno potvrditi ono što su svojevremeno napisali i potpisali, vjerovatno ne očekujući tada da će ikada biti sudskog procesa.

„Odlučite se, da li lažete sada ili ste lagali prilikom sačinjavanja zapisnika;“ upozoravao je sudija dvojicu policijskih službenika koji su odjednom postali „zaboravni“, navodeći da je Spahić možda  „samo spustio ruku na rame napadnutog“.

Ako vam je ime Sulejmana Spahića poznato, to je ista osoba koja je svojevremeno prijavljena za fizički napad na novinara RTV Zenica Sinana Gluhića. Spahiću, koji je “igrom slučaja” sada zaposlen zaposlen u Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije, gdje je ministar Arnel Isak, sin Rame Isaka, nije se dopalo pisanje o njegovom šefu. Prijava je tada odbačena, no ovog puta ispostavilo se da ima tužilaca, a potom i sudija drugačijeg stava o nasilničkom ponašanju.

Žurnal je upozoravao na formiranje ASDA parapolicijske strukture u ZDK mnogo prije negoli je ona započela svoje otvoreno djelovanje, od inauguracije Fadila Jaganjca za savjetnika u MUP-u do izbora političkog, pardon policijskog komesara. Pisao je Žurnal i o zaštitničkom odnosu tužilaštva spram kadrova SDA, HDZ-a i ASDA. Protiv njihovih neistomišljenika podizane su optužnice i zbog zapošljavanja jedne osobe na dva mjeseca, dok primjera radi za desetostruko veće nezakonitosti koje je federalna revizija utvrdila za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Omera Škalju, tek je navodno formiran predmet i to nakon upita Žurnala o istome.

Pisala je nedavno i glavna tužiteljica, uvrijeđena i ozlojeđena navodima Žurnala o konekciji sa ASDA-SDA-HDZ-om, sve prijeteći tužbom, no za razliku od optužnice i presude Sulejmanu Spahiću, to nije propustila objaviti na web stranici tužilštva.

(zurnal.info)

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO