fbpx

Zabilježene aktivnosti na realizaciji skoro dvije trećine predizbornih obećanja gradonačelnika Kasumovića

by | sij 18, 2022 | 0 comments

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nije imao predizborni program te je Istinomjer prikupio 21 obećanje iz javnih istupa Kasumovića tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore u BiH 2020. godine. Istinomjer je u protekloj godini zabilježio određene aktivnosti na realizaciji devet obećanja, dok su na četiri obećanja provođene značajne aktivnosti. Gradonačelnik Kasumović još uvijek nije započeo s aktivnostima na realizaciji osam obećanja.

U prvoj godini mandata Fuada Kasumovića značajne aktivnosti provodile su se na realizaciji četiri obećanja: “Poboljšanje uslova života u svim mjesnim zajednicama Grada Zenica”, “Izgradnja ambulante, apoteke i društvenih prostorija u mjesnoj zajednici Lukovo Polje”, “Podrška privredi i poljoprivredi” i “Nastavak uređenja gradskih i prigradskih puteva”.

U više mjesnih zajednica grada Zenica implementirani su razni projekti s ciljem poboljšanja uslova života njihovih građana/ki. S tim u vezi, vršene su aktivnosti na rekonstrukciji i sanaciji vodovodnih i kanalizacionih sistema u zeničkim naseljima, izgradnji društvenih prostorija, ambulanti i sl. Također, u sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, u kojem učestvuje pet zeničkih mjesnih zajednica, u aprilu 2021. godine održan je prvi radni sastanak s predstavnicima/cama savjeta mjesnih zajednica Janjići, Briznik, Gorica, Stranjani i Donje Babino. Radi se o zajedničkom projektu vlada Švicarske i Švedske, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa lokalnim zajednicama u BiH. U sklopu projekta, predstavnicima/cama pet mjesnih zajednica grada Zenica je 16.11.2021. uručena računarska oprema u vrijednosti 18.818,28 KM.

Gradonačelnik Kasumović je u septembru 2020. godine potpisao Odluku o pokretanju javnog postupka za izgradnju ambulante s apotekom i društvenim prostorijama u Lukovom Polju, a radovi su počeli u februaru 2021. godine. Krajem septembra 2021. godine, radovi na realizaciji ovog projekta ušli su u završnu fazu.

Značajne aktivnosti sprovođene su s ciljem podrške privredi i poljoprivredi. Tako je Agencija za razvoj preduzeća – Eda, u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA i Službom za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenice, u martu 2021. raspisala javni poziv za dostavljanje prijava za uvođenje inovacija u mala i srednja preduzeća (MSP) sa područja grada Zenice s ciljem unapređenja njihove konkurentnosti. U agenciji ZEDA je u maju 2021. održan trening za aplikante na javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2021. godinu. S druge strane, u aprilu su potpisani ugovori s 20 korisnika/ca po javnom pozivu za dodjelu plastenika od 100 m2 sa dodatnom opremom putem sufinansiranja. Korisnici/e su potpisali/e ugovore u sklopu projekta “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima na području Grada Zenice u 2021. godini”. Također, Grad je krajem jula osigurao bespovratna sredstva za podsticaj razvoja 13 obrta i 15 privrednih društava, nakon čega su potpisani ugovori s aplikantima koji su ostvarili pravo na dodjelu sredstava. Između ostalog, Gradska uprava je u martu 2021. realizovala inicijativu o otkupu viška poljoprivrednih proizvoda, s ciljem pružanja finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Zenice.

U budžetu Grada Zenica za 2021. godinu, za izdatke za tekuće održavanje putne mreže predviđena su sredstva u iznosu od 900.000 KM, te 1.950.000 KM za projekte rekonstrukcije i investicionog održavanja putne mreže. U protekloj godini, na više gradskih i prigradskih puteva, realizirani su projekti sanacije oštećenih i asfaltiranja makadamskih puteva. Od početka ovog mandata gradonačelnika Kasumovića, intenzivno su izvođeni radovi i na asfaltiranju Ulice Bistua Nuova.

U dosadašnjem mandatu Fuada Kasumovića, najveći broj obećanja dobio je ocjenu započeto, a neka od tih obećanja odnose se na izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda, realizaciju projekata toplifikacije i gasifikacije grada, podršku udruženjima i nevladinom sektoru i početak projekta izgradnje žičare.

U septembru 2021. godine, objavljen je pretkvalifikacioni tender za izbor izvođača radova na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda u Banlozima. Tada su vršeni i geološki istražni radovi, nakon čega slijedi ispitivanje tla na osnovu uzetih uzoraka s preporukama za gradnju planiranog postrojenja.

Što se tiče projekata koji se odnose na toplifikaciju, Grad Zenica je obezbijedio 333.021,16 KM za realizaciju 16 ugovora o sufinansiranju izrade termoizolacione fasade – utopljavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja i zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča.

Također, budžetom je predviđeno i 200.000 KM za finansiranje programa i projekata udruženja i organizacija boračke populacije te transfer od 100.000 KM Udruženju penzionera za pomoć socijalno ugroženim penzionerima. Planiran je i transfer za neprofitne organizacije i udruženja, u iznosu od 20.000 KM, te su predviđena i sredstva u iznosu od 35.000 KM za finansiranje nacionalnih udruženja, udruženja nacionalnih manjina i kulturno-umjetničkih društava. Između ostalog, u augustu 2021. godine, gradonačelnik je potpisao ugovore sa predstavnicima nevladinih organizacija odabranih po javnom pozivu organizacijama civilnog društva za predaju prijedloga projekata u sklopu raspodjele budžetskih sredstava za 2021. godinu. Za realizaciju ovog javnog poziva, iz budžeta je izdvojeno 17.000,00 KM.

Kada je riječ o projektu izgradnje žičare, na sjednici Gradskog vijeća, održanoj 17.6.2021, predstavljen je projekat žičare Zenica – Smetovi. Kako su saopćili iz Gradske uprave, cilj izgradnje žičare je “razvoj turizma tokom ljetnog i zimskog perioda, poboljšanje kvalitete života građana, izgradnja infrastrukture i otvaranje novih radnih mjesta”. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 35 miliona KM.

Iako u prvoj godini mandata Fuada Kasumovića nije ispunjeno nijedno obećanje, na skoro dvije trećine obećanja provođene su aktivnosti s ciljem njihove realizacije u većoj ili manjoj mjeri. U skladu sa Istinomjerovom metodologijom, 20% obećanja Fuada Kasumovića ima visoku vjerovatnoću ispunjenosti do kraja mandata, dok 64% njih ima srednju vjerovatnoću.

(Istinomjer.ba)

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO