fbpx

Suad Arnautović novi predsjednik Centralne izborne komisije

by | ožu 30, 2022 | 0 comments

Na sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine je izabran novi predsjednik ovog upravnog tijela koje radi na provođenju izbora, a to je Suad Arnautović. On će na tom mjestu zamjeniti Željka Bakalara.

Predsjednik CIK-a se bira između sedam njegovih članova.

Po jedan član Izborne komisije Bosne i Hercegovine iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda Ostalih obavljat će funkciju predsjednika Izborne komisije Bosne i Hercegovine po principu rotacije, i to jedanput u sedam godina u trajanju od 21 mjesec.

Za je glasalo šest članova

Dosadašnjem predsjedniku Željku Bakalaru mandat traje do kraja marta, pa je CIK odlučio da će Arnautović preuzeti funkciju 1. aprila. 

Samo jedan od sedam članova CIK-a je bio protiv imenovanja Suada Arnautovića za predsjednika.

Arnautovića je od 2004. godine član CIK-a. Nakon sedmogodišnjeg mandata, ponovo je imenovan 2011. godine, a onda i 2020. godine.

Obavljao ovu funkciju i ranije

Arnautović je i ranije obavljao dužnost predsjednika CIK-a.

Nakon imenovanja za predsjednika Arnautović je rekao da će mu fokus biti na organizaciji Općih izbora.

– Mi smo imenovani da provodimo izborni zakon, a ne da ga ne provodimo. Izbornim zakonom su propisani termini kada se oni održavaju. Drugi posao je reorganizacija i unutrašnja organizacija poslova u Sekretarijatu CIK-a koja je naslijeđena i nije prilagođena novom vremenu i digitalizaciji. Naš Sekretarijat mora biti prilagođen novom vremenu. Treća aktivnost je saradnja s državnim i entitetskim nivoima vlasti, Brčko distrikta i nižim nivoima – rekao je Arnautović.

Suad Arnautović

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO