fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

SRAMOTNO | Više od dva mjeseca čeka se pravosnažnost presude nesavjesnom direktoru Kemalu Efendiću

by | velj 13, 2022 | 0 comments

Iako je još u decembru prošle godine izrečena prvostepena, nepravosnažna, presuda na Općinskom sudu u Zenici protiv Kemala Efendića, direktora “Doma za stara lica” u Zenici, još nikada nije odlučeno po ovoj presudi, odnosno nije postala pravosnažna.

Osim toga, iako je proglašen krivim još nikada nije pokazao moral i dao ostavku, a niti je smijenjen. Ne treba zaboraviti kako su vijećnici na sjednici Gradskog vijeća poručili da će, ako ga Sud proglasi krivim, tražiti njegovu smjenu.

Zahvaljujući sposobnosti manipulacije i lobija, Efendićeva smjena još nikada nije zatražena. Iako je pokazao da mu kurbansko meso ne predstavlja ništa sveto jer ga je skladištio sa svinjskim, dozvolio da se ucrva, a potom ga lično zakopavao i bacao u rijeku, saznajemo da upravo preko ljudi, vjerskih službenika, pokušava utjecati na Kantonalni sud kako bi se kazna Općinskog suda u Zenici ukinula ili smanjila. To još jednom govori o kakvoj moralnoj vertikali se radi.

Podsjetimo, Efendić je nanio nesagledive štete jer je kao nesavjestan direktor dozvolio da se ucrva oko četiri tone kurbanskog mesa. Osim što je tako nanio finansijsku štetu, narušio je ugled ustanove, te izazvao nepovjerenje kod građana da ubuduće doniraju kurbansko meso upravo ovoj ustanovi. Ni sve to mu nije bilo dovoljno pa je odlučio kurbansko meso skladištiti zajedno sa svinjskim, a onda kada se ucrvalo njegovom greškom, doniranim vozilom Hitne pomoći prevozio ga na nekoliko lokacija gdje ga je zatrpavao, bacao u rijeku…

Prema riječima Edine Čehajić, Stručnog savjetnika za odnose s javnošću, Kantonalni sud u Zenici još nikada nije zaprimio predmet da bi odlučivao o njegovoj pravosnažnosti.

-Uvidom u elektronsku bazu podataka Kantonalnog suda u Zenici utvrđena je informacija pobliže opisana u dispozitivu ovog rješenja. Ukoliko ovaj sud zaprimi navedeni predmet na postupanje po žalbi, presuda ovog suda po žalbi će biti objavljena na web stranici Kantonalnog suda u Zenici – kaže Ćehajić za portal “Dnevni red”.

Tragom ovog nezapamćenog slučaja kontaktirali smo i Tužilaštvo ZDK, s ciljem provjere da li su uložili žalbu na mizernu kaznu koju je Općinski sud izrekao Efendiću, međutim, do objave ovog teksta nismo dobili odgovor na ovo pitanje.

Podsjetimo, Općinski sud u Zenici nepravosnažnom presudom osudio je 3. decembra Efendića na godinu i dva mjeseca zatvora. Efendiću je sud izrekao i mjeru zabrane obavljanja funkcije direktora 18 mjeseci.

Iako je prošlo više od dva mjeseca, sramotno da još nikada ova presuda nije dostavljena Kantonalnom sudu u Zenici kako bi mogao dati konačnu odluku, odnosno eventualno povećati kaznu Efendiću.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO