fbpx

SABRANA DJELA | (Ne)sposobni osuđeni direktori preduzeća i ustanova u ZDK

by | sij 31, 2022 | 0 comments

Iako živimo u vremenu kada bi svako da se domogne rukovodećeg mjesta, odnosno direktorske fotelje, mnogi su – ispostaviti će se, precijenili sami sebe pa su takvu karijeru završili neslavno. Ili im se takav epilog smiješi.

Naime, mnoštvo je direktora javnih ustanova i preduzeća koji su takvu poziciju objeručke prihvatili, iako nisu sazrili za takvo nešto pa su naišli na probleme sa zakonom. Dokazuju to brojni primjeri, kao i presude sudova.

Tako je Kantonalni sud u Zenici izrekao Jusić Sakibu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci za počinjenje produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383. stav 1. KZ FBiH u vezi sa članom 55. KZ FBiH. Dakle, kao odgovorna osoba u Federaciji, iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja pribavio drugima korist u vidu zaposlenja.

Podsjećamo Jusić Sakib je osuđen za radnje izvršene tokom mandata na poziciji na poziciji Direktora Podružnice „Elektrodistribucija“ Zenica pri JP „Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“ d.d. Sarajevo.

Kantonalni sud u Zenici pravosnažno je osudio Ratka Orlandića na dvije godine zatvora, zbog krivičnog djela produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Orlandiću dvije godine zatvora

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Zenici optuženi Orlandić, inače bivši direktor Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), proglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije i po godine.

Navedenom presudom Orlandiću je izrečena mjera sigurnosti zabrane rada u državnim organima, javnim preduzećima i javnim ustanovama u trajanju od trigodine od dana pravomoćnosti presude.

Tužilaštvo ZDK podiglo je 10. jula 2017. godine optužnicu protiv Orlandića kojom se tereti da je iskorištavanjem svojih službenih ovlaštenja pribavio korist za 15 osoba u vidu zaposlenja.

Općinski sud u Maglaju potvrdio je optužnicu protiv neuropsihijatra Amira Čustovića iz Zenice zbog krivičnog djela krivotvorenje službene isprave.

Čustović krivotvorio isprave

Prema navodima iz optužnice, Čustović se teretio da je u nalaze unio neistinite podatke te ih ovjerio svojim potpisom, odnosno kao neuropsihijatar lažirao otpusna pisma radi penzija.

Općinski sud u Zenici nepravosnažnom presudom osudio je Kemal Efendića, direktora Doma za stara lica Zenica, na godinu i dva mjeseca zatvora. Efendiću je sud izrekao i mjeru zabrane obavljanja funkcije direktora 18 mjeseci.

Efendiću se ucrvale tone mesa

Podsjetimo, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona dana 24.09.2020.godine podiglo je optužnicu protiv Efendić Kemala zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ F BiH.

Optužnicom se Efendić teretio da je u svojstvu službenog lica iskoristio svoj službeni položaj i postupao suprotno interesima i ciljevima službe i nanio štetu javnoj ustanovi, odnosno da mu se ucrvalo oko četiri tone kurbanskog doniranog mesa. Žalosno, još nikada nije smijenjen sa funkcije direktora dok mu Gradsko vijeće Zenica uredno usvaja izvještaje o radu.

Postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Općinski sud u Zenici, dana 29.11.2021.godine, donio je osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv Sarajlić Almira, direktora JP Gradska groblja d.o.o., Zenica zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ FBiH, te mu izrekao kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) mjeseca i obavezao ga na naknadu troškova sudskog paušala u iznosu od 100 KM. Ni on, kao ni Efendić, nije smijenjen.

Sarajliću tri mjeseca

Kantonalni sud u Zenici je pravosnažnom presudom osudio Senaida Begića, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZOZDK), na dvije i po godine zatvora.

Begić je osuđen za zloupotrebu položaja te pronevjeru i prevaru u službi, zbog nezakonitog zapošljavanja, refundiranja troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebe troškova prevoza i prisvajanja mobitela koji je u vlasništvu Zavoda.

Begiću dvije i po godine

Osim zatvorske kazne Sud mu je na godinu i po zabranio obavljanje funkcija rukovođenja u državnim organima te javnim preduzećima i ustanovama. Vrijeme koje bude proveo na izdržavanju zatvorske kazne neće biti uračunato u ove mjere.

Općinski sud u Zenici donio je presudu protiv dvoje bivših direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) Dževada Hamzića i Mirzete Subašić, kojom ih je osudio na zatvorske kazne zbog zloupotrebe službenog položaja.

Pao i dvojac Subašić – Hamzić

Hamzić je osuđen na devet mjeseci zatvora, dok je Subašić dobila tri i po godine robije. Također, oboma je izrečena mjera zabrane obavljanja rukovodećih funkcija, Hamziću u trajanju od godinu, a Subašić u trajanju od tri godine.

Bivši direktor Javnog preduzeća “Grijanje” Zenica Kasim Sarajlić pravosnažno je osuđen je na godinu dana zatvora za produženo krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Sarajlić “kupio” zatvor

Ovu kaznu Sarajlić je platio 36.500 KM, a osim kazne zatvora izrečena mu je i mjera sigurnosti zabrane obavljanja funkcije rukovođenja u državnim i javnim preduzećima i ustanovama u trajanju od pet godina, od dana prvomoćnosti presude.

Općinski sud u Zenici na uvjetnu kaznu osudio je za zloupotrebu položaja i ovlaštenja Mirsadu Silajdžić iz Breze, bivšu direktoricu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK te dvoje njenih saradnika iz Zenice. Osim uvjetne kazne, izrečena joj je mjera zabrane obavljanja direktorske pozicije.

Silajdžić uvjetno osuđena


Ovakvih i sličnih primjera je mnogo, a to i ne čudi jer na putu do pozicije ljude ne vodi svjesnost sa obavezama koje ih očekuju, kao i odgovornost koju ta funkcija nosi sa sobom, nego bruto plaća i utjecaj zbog čega ne iznenađuje da su mnogi od njih bili na optuženičkoj klupi. 

(Nastavit će se…)

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. SABRANA (NE)DJELA | (Ne)sposobni osuđeni direktori preduzeća i ustanova u ZDK - Portal 072info - […] Kompletan tekst pročitajte OVDJE. […]

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO