fbpx

Profesor iz Bostona: BiH bi se mogla naći na udaru Rusije, opasna uloga Srpske pravoslavne crkve

by | ožu 16, 2022 | 0 comments

Profesor na Univerzitetu u Bostonu Vesko Garčević smatra kako je nakon ruske agresije na Ukrajinu Zapadni Balkan najranjiviji dio Evrope. 

– Utjecaj Rusije je veliki, kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini, odnosno entitetu Republika Srpska. Plašim se da bi BiH mogla biti dodatno destabilizovana – kaže Garčević za podgoričku Pobjedu.

Dotakao se i uloge Srpske pravoslavne crkve (SPC) u dešavanjima i destabilizaciji regije. Mitropolit Crkve Srbije Joanikije Mićović je prije nekoliko dana kazao da je Crna Gora “projektovana da bude mala Ukrajina”.

Garčevič naglašava da je “ovakva pozicija SPC-a konačno postala očita i Briselu, pa je Evropski parlament nedavno izrazio zabrinutost zbog uloge te crkve u našem regionu”.

– Poređenje Crne Gore sa Ukrajinom je vrlo opasno jer produbljuje podjele u zemlji. Te riječi “mirišu” na devedesete prošlog vijeka. SPC je prepoznata kao najbliži saveznik Ruske pravoslavne crkve (RPC).

Treba se samo prisjetiti uloge SPC-a u toku ratova u bivšoj Jugoslaviji, kada su sveštenici ove crkve blagosiljali Željka Ražnatovića Arkana i slične paravojne formacije koje su činile zlodjela u BiH – ističe Garčević koji je bio nacionalni koordinator Crne Gore za NATO.

e4309c4403862312437e40a11edba879

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO