fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Porodica Memić šest godina se bori za istinu o Dženanovoj smrti

by | velj 8, 2022 | 0 comments

Skoro šest godina prošlo je od stradanja Dženana Memića. Ovaj mladić preminuo je nekoliko dana nakon što su mu, na današnji dan, u sarajevskom naselju Ilidža, nanesene teške tjelesne povrede. Porodica, prijatelji i brojni prisutni prisjetili su se Dženanovog života, ali i njihove dugogodišnje borbe da se sazna istina o njegovoj, još uvijek nerazjašnjenom smrti.

Cvijeće kod “Ranjenog kamena”. Za sjećanje na Dženana, i njegov život, koji se završio prerano.

Imao je samo 21 godinu kada je preminuo, sa tugom se prisjeća otac stradalog Dženana. Naviru mu sjećanja na posljednji susret s njim, posljednji razgovor. Ali govoriti o tome je teško.

“Ne znam šta reći. Jutros mi je sve Arijana rekla – koliko sam je puta morao zovnuti da ustane, ne može izaći iz sobe od plača. Znači nikad nismo posustali, nikad ga nećemo zaboraviti. Šest godina – a kao da je prvi dan, ko da se tek desilo”, kazao je Muriz Memić, otac stradalog mladića.

Težak je svaki dan posljednjih 6 godina Dženanovoj sestri. No, ovakvi posebno, kaže, jer budi razna osjećanja – enormnu tugu, ali i ogorčenost.

“Teško je pronaći snagu za svaki novi dan, za dan koji protekne bez Dženana i dočekati onaj sljedeći u kojem njega neće biti. Ali sve one uspomene i sve ono što smo mi imali s njim, to je ono što nm daje snagu da istrajemo”, kazala je Arijana Memić, Dženanova sestra.

Istraju u tome da se sazna kako je Dženan nastradao. On je preminuo na KCUS-u sedam dana nakon nanošenja teških tjelsnih povreda. Tužilaštvo je tvrdilo da ga je udarilo auto, no taj scenarij nije prošao na sudovima. Jutros je zvanično i stigla presuda.

Porodica od početka tvrdi da je je ubijen. Da za to ima dokaze, i da će to i dokazati. Trenutno na Sudu BiH traje suđenje protiv Zijada Mutapa i drugih, koji se terete da su zataškavali način stradanja Dženana Memića. Porodica tvrdi da pojedinci iz politike i pravosuđa štite ubice 21-godišnjaka.

“To bi bio veliki gubitak i za državu i za društvo i za Muriza da je presuda bila drugačija. Hoću reći da je naša procjena, dok nismo imali apsolutno niti jedan dokaz, bila potpuno ispravna i ona je potvrđena tek nakon 6 godina. I to je ono što je najviše specifično, dakle kad iate više nego jasne dokaze koji bodu oči, a vi ste opet kao tužilac spremni da uključite u tu borbu jedan cijeli tužilački tim, neki od njih su sad na tužilaštvu, Dalida Burzić je postala sudija, dakle to samo govori da vi imate vrlo moćnog zaštitnika”, kazao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Što je potaklo brojne građane, posebno one koji dijele sličnu sudbinu sa porodicom Memić, da stanu uz njih i danas. I stajati će, kažu, sve dok se ubice ne pronađu.

“Ružno je reći, ali drago mi je što sam uz porodicu Memić danas. Ovdje nema pravde. Sanjin Sefić je dobio 16 i po godina, to je ništa za zločin koji je napravio. A možete zamisliti kako je ovaj zločin koji porodica Memić sad proživljava, 6 godina je danas”, kazao je Enes Malkoč, otac stradale Edite Malkoč.

“Važno je da se riješi ovo zbog svih nas, omladine koja ostaje u BiH, koji živimo tu, svi mi možemo biti na Dženanovom mjestu”, kazao je Nirman Alibabić.

“Ovo je krik onih koji mirnim ustavnim putem žele da institucije rade svoj posao i da stvore prostor u kojem će se boriti i podsticati na ljubav”, dodao je Mirsad Kebo.

Borba ove porodica za brojne je primjer tzv. bosanskog ponosa. A taj ponos pokazati će uskoro i pred OHR-om, gdje će tražiti pravdu.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO