fbpx

Na današnji dan prije 19 godina izvršen atentat na Zorana Đinđića

by | ožu 12, 2022 | 0 comments

Na današnji dan prije 19 godina ubijen je lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić i premijer Srbije. Bio je prvi premijer Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne sigurnosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organiziranje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena. Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Njegova vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vrijeme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Džinđić je bio jedan od osnivača Demokratske stranke. Bio je predsjednik Izvršnog odbora, a od 1994. godine do ubistva je obnašao funkciju i predsjednika DS-a.

Avaz

311062EC 5BD4 4916 AA89 F1622BC31A7C

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO