fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

KUPUJU LETJELICU PA SLAVE: Ministar policije ZDK u opuštenom izdanju „leti“ dok sluša „Helikopter“ (VIDEO)

by | velj 3, 2022 | 0 comments

U viralnom satiričnom uratku planetarno popularnog Tik tok turbo folk hita Helikopter poput svjetskih zvijezda ni manje ni više „leti“ i prvi čovjek MUP-a Zeničko-Dobojskog (Ze-Do) kantona, ministar Dario Pekić. Pekić je inače zvaničnik A-SDA, stranke koja vlada kantonalnim MUP-om u ZDK, piše Inforadar.

Osim ministra, na snimku su i njegov savjetnik Fadil Jaganjac te novoizabrani komesar kantonalne policije Rusmir Šišić, kao i predsjedavajuća Nezavisnog policijskog odbora Melisa Ahmić, funkcionerka o čijem će derogiranju institucija sistema i pravilnika Inforadar tek izvještavati.

Snimak je nastao nakon što je prošlog ponedjeljka organizovana praktična prezentacija i letovi helikoptera Delfin iznad Zenice i Visokog, odakle je ministar Pekić. Društvo su mu pravili nezakonito izabrani policijski komesar Šišić (o čemu je Inforadar pisao), te aktuelni savjetnik ministra Fadil Jaganjac koji je, podsjećamo, ranije pravosnažno presuđen zbog krivičnog djela i zlopotrebe ovlasti a u vezi s oružanom pljačkom 2007. u Kargo centru Sarajevskog aerodroma.

Kao što je Inforadar izvijestio u više navrata, od samog početka proces izbora komesara u ZDK koji je, podsjećamo, na američkoj crnoj listi, diktirala je A-SDA, uz podršku SDAStranke za BiH i samog ministra PekićaVladajuća koalicija, koju upravo čine SDA, HDZ i A-SDA (sada NES), formirala je i sedmočlani „nezavisni“ odbor Ze-Do kantona sa zadatkom da objave konkurs za imenovanje policijskog komesara – i izaberu komesara.

Foto: “Nezavisni” odbor

MUP Ze-Do kantona sada treba da bude prvi kanton u Federaciji koji će dobiti helikopter – i to prije uspostavljanja helikopterske jedinice. Heliodrom već postoji u novoj bazi Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK. Prema pravilniku, helikopter se, osim za spašavanje, može koristiti i u komercijalne svrhe, pa zato i ne čudi da je u sistematizaciji predviđeno upošljavanje svega četiri osobe pa je nejasno ko ih i kako mijenja u vrijeme godišnjih odmora ili bolovanja.

Mišljenje stručnjaka je da lokalne kantonalne vlasti u Zenici, koja ima neuporedivo manji budžet od sarajevskog kantonalnog (koji također kupuje helikopter – na kredit) ulaze u avanturu nesvjesne koliko košta egzistiranje ovakve organizacije jedinice, posebno kada se uzme u obzir činjenica da se letjelice moraju upotrebljavati i kada nema potrebe za angažovanjem jer piloti, kako bi očuvali licencu, moraju imati sate leta dok se letjelice servisiraju i kada miruju.

Sam proces nabavke za potrebe policije ZDK prati netransparentnost, jer su nepoznati detalji i cijena helikoptera koji treba da bude kupljen.

(Inforadar.ba)

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO