fbpx
Ponedjeljak, srp 22

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Još jedna istraga o UNZE: Tužilaštvo provjerava zakonitost putovanja rektora Durakovića u Rusiju

by | svi 29, 2022 | 0 comments

Tužilaštvo ZDK, tvrdi portal visoko.ba, provjerava ima li u putovanjima rektora Univerziteta u Zenici, prof. dr. Jusufa Durakovića, u Rusiju elemenata zloupotreba i kršenja zakona.

Je li bilo kršenja zakona i zloupotreba pokazat će još jedna u nizu istraga koje se odnose na Univerzitet u Zenici, a o gore navedenim sumnjivim putovanjima prije objavljivanja nedavnog teksta, portal visoko.ba nije dobio komentar rektora Durakovića.

Podsjetimo, u posljednje vrijeme u javnosti ZDK mnogo se polemiše o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju u ovom kantonu. Najglasniji u kritiziranju novog Zakona je aktuelni rektor Univerziteta u Zenici, Prof. dr. Jusuf Duraković, zbog, kako rektor i njemu odani kadrovi tvrde, grubog narušavanja akademskih sloboda na Univerzitetu u Zenici. Da li je to zaista tako, ili je cijela galama zapravo smišljeni pokušaj da se odbrane udobne i dobro plaćene fotelje iz kojih je lagodno istovremeno raditi i za vlastitu firmu.

Podsjećamo da je privatna firma rektora Durakovića do nedavno bila smještena upravo u zgradi Metalurško-tehnološkog fakulteta gdje je dugi niz godina zaposlen kao profesor (šef katedre i predavač 5 predmeta), a u vrijeme korištenja istih prostora bio je i clan Upravnog odbora UNZE. Interesantno je da je i radno vrijeme privatne firme sadašnjeg rektora Durakovića bilo gotovo identično kao što je bilo i njegovo radno vrijeme na fakultetu gdje je bio šef katedre i predavao 5 predmeta!!!

Postavlja se opravdano pitanje da li je u radno vrijeme za koje je bio plaćen novcem UNZE primao i komitente u svojoj privatnoj firmi? O dolasku komintenata u privatnu firmu Prof dr Durakovića, pa čak i korištenje parkinga ispred fakulteta u toku radnog vremena provjere su moguće putem video nadzora koji fakultet posjeduje. Napominjemo da je ova firma godinama poslovala u iznajmljenim prostorijama
UNZE.

Rektoru Durakoviću ni to nije bilo dovoljno pa je otišao i korak dalje. U oktobru 2016. godine u medijima se senzacionalno predstavio podvig zeničkih inženjera i montera firme koji se nalaze u Rusiji. Tog 11. oktobra 2016. godine za portal Zenicablog.com, tadašnji profesor, a aktuleni rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr.Jusuf Duraković je, pored ostalog izjavio: “-Isporučili smo šest peći i endo generator za procese termičke obrade. Radi se o potpunom novom pogonu za termičku obradu.

Četveročlana ekipa već uveliko radi u hladnom i dalekom Novosibirsku i poslovi do sada idu dobro Planiramo da do 25. oktobra okončamo posao i na obostrano zadovoljstvo privedemo aktivnosti u Novosibirsku, jer nas čekaju novi poslovi u gradu Tomsk koji je udaljen od ovog grada skoro 300 km. Lijepi pozdravi za moju Zenicu, koju nosimo u srcu, iz Novosibirska, iz daleke Rusije, za Zenicablog Jusuf Duraković i ekipa firme Bosio.”.

Za vrijeme boravka, evidentno zbog skupih poslova svoje private firme i zarad ličnog profita, rektoru Durakoviću novcem građana ZDK uredno su plaćani radni dani profesora na UNZE. Za svoj put u Rusiju i rad za privatnu firmu zaštitnik prava i pravde i veliki borac za “akademske slobode” na Univerzitetu u Zenici, prof.dr Jusuf Duraković dobio je plaćeno odsustvo radi stručnog usavršavanja u Rusiji. U zahtjevu je kratko zatraženo da se odobri plaćeno odsustvo radi stručnog usavršavanja u Rusiji. U zahtjevu kakav ne priliči ni učenicima osnovne škole, a kamoli univerzitetskom profesoru, nije navedeno o kakvom stručnom usavršavanju je riječ, gdje će se održavati, kakav je protokol, kao ni sve ostale pojedinosti koje se obično navode u ovakvim zahtjevima na univerzitetima. Iz dokumentacije i medijskih objava nedvojbeno je da je Prof. dr. Jusuf Duraković u Rusiji boravio isključivo radi svog i interesa svoje firme.


Interesantno je da je na ovakav zahtjev na kome se ne navodi o kakvom “stručnom
usavršavanju” je riječ niti u koju ustanovu na “stručno usavršavanje” ide prof.dr Duraković, svoj potpis i saglasnost dao tadašnji dekan Fakulteta za metalurgije i materijale prof.dr Ilhan Bušatlić.

Također ne vidimo niti izvještaj nakon povratka sa “stručnog usavršavanja” izuzev što se prof.dr Duraković sam inkriminisao u izjavama i fotografijama iz Rusije, a koje su prenijeli mnogi portali, a nadamo se i tadašnji dekan, prof.dr Ilhan Bušatlić.

Prof.dr Jusuf Duraković bit će zato predsjednik Komisije za izbor dekana Tehnološko-metalurškog fakulteta UNZE koji je raspisan 18.12.2017. godine, a za dekana je izabran Prof dr Ilhan Bušatlić 23.01.2018. godine.

No u to vrijeme prof.dr Ilhan Bušatlić bio je prvostepenom presudom osuđen, a po optužnici Kantonalnog tužiteljstva Travnik broj: T06 0 KT 0015066 14 od 07.05.2015. godine. Drugostepenom presudom iz oktobra 2018. potvrđena je osuđujuće presuda za prof.dr Ilhana Bušatlića.

To znači da je prof.dr Ilhan Bušatlić morao znati da se protiv njega vodi krivični postupak koji u vrijeme njegovog izbora za dekana nije bio okončan, a ipak je potpisao prijavu za Konkurs. Da li je to znao i predsjednik Komisije za izbor dekana Fakulteta za metalurgiju i materijale iz 2017. godine Prof dr Jusuf Duraković treba da utvrde nadležni organi.

No činjenica je da je isti “manevar” prof.dr Ilhan Bušatlić ponovio i pri izboru na mjesto
prorektora za finansije UNZE, zbog čega se sada protiv njega, prema dostupnim informacijama, vodi istraga.

Napominjemo da je protiv prof.dr Ilhana Bušatlića aktivan i sudski postupak zbog retroaktivnog pribavljanja odobrenja na UNZE, pa bi u tom svjetlu zloupotrebe položaja trebalo provjeriti i odobrenja izdata za “stručno usavršavanje” prof.dr Jusufa Durakovića.


S obzirom na izjavu prof.dr Jusufa Durakovića ( “Planiramo da do 25. oktobra okončamo posao i na obostrano zadovoljstvo privedemo aktivnosti u Novosibirsku, jer nas čekaju novi poslovi u gradu Tomsk.,”), a na osnovu dokumenta od 6.10.2016. koje objavljujemo da je plaćeno odsustvo za “stručno usavršavanje” dobio samo za period od 10.10.2016. do 22.10.2016. godine, postavlja se pitanje ko je i kako izvodio nastavu za predmete koje je predavao Prof dr Duraković i za koje ima upisanu 8 satne radne dane počev od 24.10.2016. kako se vidi iz priloženog dokumenta “Evidencija o prisustvovanju na poslu…”.

Pravi odgovor na ovo pitanje može dati Granična policija Bosne i Hercegovine koja ima evidenciju izlazaka i ulaska prof.dr Jusufa Durakovića u BiH u navedenom periodu.

Odlazak u Rusiju prof.dr Jusuf Duraković ponovio je i u proljetnom semestru 2018. godine.

Neposredno nakon što je kao predsjednik Komisije za izbor dekana predložio, a na njegov prijedlog NNV Tehnološko-metalurškog fakulteta UNZE izabralo, pretpostavljate već, prof.dr Ilhana Bušatlića 23.01.2018. godine.

Ovaj put prof.dr Jusuf Duraković, u toku ljetnog semestra i izvođenja nastave na njegovom matičnom fakultetu odlazi u Ruski grad Tomsk čime se također pohvalio na portalima (MANAGER.ba od 7.03.2018. pod naslovom: “USPJEH ZENIČKOG PODUZEĆA: Otvaraju novi pogon u Rusiji”) sljedećim riječima: “Već skoro mjesec dana ekipa stručnih ljudi zeničkog preduzeća Bosio d.o.o. Zenica pušta potpuno novi pogon termičke obrade u rad u gradu Tomsku u Rusiji.” Podatke na osnovu čega je taj put otišao na ovaj boravak u Rusiju nemamo.

Stoga ovim putem molimo dvojac prof.dr Jusuf Duraković i Prof dr Ilhan Bušatlić da nam dostave podatke po kom osnovu je prof.dr Jusuf Duraković boravio u Tomsku “već skoro mjesec dana” od 7.3.2018. godine? Koliko dana? Da li je bilo plaćeno odsustvo i ako jeste u kojem vremenskom periodu?

Iz priložene dokumentacije jasno je kakav komoditet uživa prof.dr.Jusuf Duraković i ekipa odanih i podobnih na Univerzitetu u Zenici i sada je više nego jasno zbog čega toliko brane svoje “akademske slobode”.

Poseban je priča kako su napredovali u akademsko osoblje “branitelji” pravde i akademskih sloboda na UNZE. Ko i ne bi tako grčevito branio ovakav komoditet, jer novim zakonskim rješenjima i boljim sistemom praćenja zloupotreba na Univerzitetu u Zenici smanjit će se mogućnost “putovanja na stručna usavršavanja” kakva je u Rusiji imao rektor Duraković.

Pokušali smo dobiti više informacija o “stručnom usavršavanju” u Rusiji od prof.dr.Jusufa Durakovića koji se oglušio na naša dva pismena upita. Naravno, ukoliko nam odgovori, bez korekcije ćemo objaviti odgovore na postavljena pitanja.

Visoko.co.ba

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO