fbpx

Joe Biden prijeti direktnim sankcijama Vladimiru Putinu

by | sij 26, 2022 | 0 comments

Joe Biden

Čelnici zapadnih zemalja su pojačali pripreme za moguću rusku vojnu akciju u Ukrajini, dok se odvijaju pregovori o zalihama energenata, a američki predsjednik Joe Biden prijeti da će razmotriti uvođenje direktnih sankcija ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Napetosti su i dalje visoke nakon što je NATO u ponedjeljak rekao da stavlja svoje snage u stanje pripravnosti i šalje u istočnu Evropu još brodova i borbenih aviona kao odgovor na rusko gomilanje vojske uz granicu s Ukrajinom, prenosi Hina.

Rusija, koja negira da planira napad, objavila je da prati stanje s “velikom zabrinutošću”. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je izjavu Moskve da krizu izaziva djelovanje SAD-a i NATO-a, a ne rusko gomilanje vojske.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u utorak navečer u televizijskom obraćanju pozvao svoje sunarodnike da ostanu mirni i rekao da se radi na tome da dođe do sastanka između njega i čelnika Rusije, Njemačke i Francuske.

Biden je ponovio da ne planira slati američku vojsku u Ukrajinu, koja nije članica NATO-a, no rekao je da će razmotriti nametanje direktnih sankcija Putinu i da će uslijediti “velike posljedice” ako Rusija napadne Ukrajinu.

Novinari su pitali Bidena hoće li on sankcionirati lično Putina ako izvrši invaziju.

“Da, mogu to zamisliti”, rekao je Biden.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO