fbpx

Iran i velike sile blizu dogovora o povratku u nuklearni sporazum: Dolazimo do trenutka istine

by | velj 18, 2022 | 0 comments

Pregovori između velikih sila i Irana o povratku u nuklearni sporazum iz 2015. godine traju već nekoliko mjeseci, a osma runda razgovora počela je 26. januara u Beču.

 

Osim pregovora o povratku u nuklearni sporazum, iranski zvaničnici paralelno vode razgovore i o ukidanju određenih sankcija Teheranu, što je naglašeno kao preduslov za povratak ove države u nuklearni sporazum.

 

“Nakon sedmica intenzivnih razgovora bliži smo dogovoru nego ikada. Međutim, ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori. Naši pregovarački partneri moraju biti realni. Moraju izbjegavati nepopustljivost i naučiti nešto iz lekcija prethodne četiri godine. Vrijeme je za ozbiljne odluke”, rekao je Kani.

 

Povodom “oživljavanja” nuklearnog sporazuma iz 2015. godine oglasio se i ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Yves Le Drian, koji je rekao kako pregovori u Beču idu u dobrom pravcu te da će sporazum vjerovatno biti sačuvan.

 

“Dolazimo do trenutka istine. Nije pitanje sedmica, već je pitanje dana kada ćemo postići sporazum”, rekao je šef francuske diplomatije.

 

Iran i Sjedinjene Američke Države uključene su u posljednju rundu indirektnih pregovora o povratku u nuklearni sporazum uz posredovanje Kine, Rusije i evropskih strana u sporazumu.

 

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump još je 2018. godine objavio kako Amerika napušta sporazum, a isto je učinio i Iran godinu poslije.

 

Iako su strane blizu dogovora, francuski šef diplomatije se tokom razgovora osvrnuo i na mogućnost da Iran, SAD i druge zemlje ne postignu dogovor.

 

“Možemo bez toga. Ili ćemo prihvatiti sporazum koji poštuje interese svih strana ili će Iran izazvati ozbiljnu krizu u danima koji dolaze. Ovi pregovori se do sada mogu ocijeniti kao iscrpljujući diplomatski posao”, zaključio je Le Drian.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO