fbpx

Građani Hrvatske podržavaju Milanovićev odnos prema Hrvatima u BiH, ali ne i izjave o Srebrenici

by | velj 18, 2022 | 0 comments

Ispitivanje je provela Nova TV, a rezultati su večeras objavljeni. Povod za ispitivanje jeste da je Milanović dvije godine predsjednik Hrvatske.

 

Navedena televizijska kuća je objavila da 59 posto građana odobrava njegove odluke, da 33 posto ne odobrava, a da ne zna da li odobrava osam posto. Školska ocjena njegovog rada je 3,2.

 

Očekivano, najveću podršku ima među biračima stranke na čijem je bio čelu, SDP-u. Manju podršku ima među pristalicama konzervativnih stranaka Most i Domovinski pokret, a još manju podršku među biračima lijevog Možemo. Najmanju podršku ima među biračima vladajućeg HDZ-a.

 

Prema rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, Milanoviću se smanjuje podrška među visokoobrazovanim građanima, ali i biračima stranke Možemo.

 

Ono što je ocijenjeno kao dobrim jeste odnos ili, kako je navedeno, briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini. No, građani nisu zadovoljni njegovim izjavama o genocidu u Srebrenici, odlikovanjem osuđenih ratnih zločinaca Zlatana Mije Jelića i Branimira Glavaša.

 

Nova TV zaključuje da je ispitivanje javnog mnijenja pokazalo da su Hrvati dobili predsjednika kakvog su i očekivali. Napomenuli su da je skoro istu ocjenu nakon dvije godine mandata dobila Milanovićeva prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO