fbpx

Svečano obilježen Dan Zenice 

by | ožu 22, 2022 | 0 comments

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je svečana sjednica Gradskog vijeća i Akademija u povodu obilježavanja Dana grada Zenice.

Svečanosti je prisustvovalo više stotina zvanica iz javnog, političkog, privrednog, kulturnog, vjerskog i drugih oblasti života u Zenici.

Brojne ambasade, diplomatska predstavništva, gradovi prijetelji, ugledni pojedinci su uputili čestitke gradonačelniku Fuadu Kasumoviću i građanima Zenice.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović čestitao je Dan Zenice prisutnim gostima i svim građanima te u svom obraćanju istakao: „U proteklih 365 dana, od naše posljednje zajedničke proslave rođendana Zenice, desilo se mnogo toga. Ipak, dva događaja bih izdvojio. Ponosno i sa velikim zadovoljstvom mogu kazati da građani Zenice nakon skoro tri decenije imaju kvalitetno grijanje. U trenutku preuzimanja mandata gradonačelnika, grijanje u Zenici bilo je u kolapsu. Sugrađani su nam se  doslovno smrzavali jer na minus 24 stepena u svojim stanovima, 12. januara 2017. godine nisu imali grijanje. Možda je i još žalosnije, da bivša vlast nije imala projekat koji bi riješio ovaj problem i uz to je zadužila grad do maksimuma. Uz iznalaženje vlastitih sredstava, partnerstvo i ogromnu podršku kompanije ArcelorMittal Zenica riješili smo decenijski problem i na duži vremenski period obezbijedili kvalitetan izvor toplote, i što je još važnije, značajno smo smanjili emisije štetnih čestica u zeničkom vazduhu. Investicija je ovo vrijedna preko stotinu miliona KM koja će za Zenicu imati višestruke efekte, a posebno one ekonomske i ekološke.

Dragi sugrađani, možete me voljeti i mrziti, zamjeriti ili odobravati poteze ali ja vam moram i na ovaj radosni dan kazati. Baš toga 1. decembra prošle godine, dok je u jednom od zeničkih hotela ArcelorMittal Zenica promovisao završetak radova na projektu Toplana Zenica, za kojeg su i strani partneri kazali da je „projekat iz snova“ i „najbolji projekat u kojem sudjeluju javni i privatni sektor“, osovina zla SDA i A-SDA odnosno NES uz pomoć kvarnih dijelova pravosuđa i policije izveli su dugo planiranu hajku na mene, moju porodicu i saradnike. Kao što je poznato, dobrovoljno sam pristupio u prostorije Državne agencije za istragu i zaštitu SIPA. To je svakako jedan od najtamnijih i najsramnijih događaja u mojih 64 godine života ali i historiji Zenice i BiH, gdje su gradonačelnik i uposlenici gradske uprave, gradskog pravobranilaštva u politički montiranom procesu nezakonito u nehumanim uslovima držani u pritvoru jer su štitili imovinu Grada i interese građana Zenice. 

Međutim, i sa ovog mjesta pod punom krivičnom i matrijalnom odgovornošću izjavljujem, da sam moralna vertikala koju već šestu godinu, zajedno sa mojom porodicom i saradnicima, proganjaju oni koji bi u svakoj uređenoj državi ležali na robiji, a ne, bavili se politikom i upravljali procesima za koje smo svjedoci da su pogubni po cijelo društvo i državu BiH.

Ipak, nije mi namjera da večeras pričam o lošim stvarima i lošim ljudima u našoj Zenici. Većina Zeničana odavno ih je prepoznala i ima svoj negativan stav o njima. Podsjetit ću Vas da nam je prošla godina donijela pokretanje privrede nakon jednoipogodišnje borbe sa pandemijskim uslovima života i djelimično nam vratila optimizam i vjeru u bolje sutra. Ruku podrške i pomoći efikasno i transparentno pružili smo zeničkim privrednicima i poljoprivrednicima. Mjere pomoći očuvanju radnih mjesta još se provode i bit će nastavljene u još većem obimu. Da smo na pravom putu kazuje i podatak da je danas u Poslovnoj zoni „Zenica 1“ u blizu 50 kompanija uposleno oko 1.600 Zeničana. Među 50 najbržerastućih kompanija u BiH najviše ih je – čak 15 iz našeg grada po čemu smo lideri u BiH.   

Sva gradska javna preduzeća i ustanove stabilna su i obavljaju svoje javne zadatke u interesu svih građana. Ova gradska uprava postigla je ono što sam postavio kao cilj pred nju, a to je da odgovorno i održivo upravlja imovinom građana Zenice. Upravo to najviše i smeta onima koji su rodbini, prijateljima i stranačkim kolegama dijelili poslovne prostore, stanove, garaže i placeve. Imovinu Zeničana, kao što je bio slučaj sa odmaralištima u Brelama, Kaštelima i drugim mjestima na moru i planinama, rasprodali su bez znanja građana, baš kako su namjeravali uraditi i sa zemljištem u krugu zeničke bolnice. Upravo u krugu bolnice koja je izgrađena novcem iz samodoprinosa građana Zenice uskoro će uz saglasnost Gradske uprave i Gradskog vijeća početi gradnja savremenog Centra za srce. 

Održali smo i stabilnost javnih finansija, osigurali sredstva za sve socijalne programe i mjere. I lani smo nastavili prije četiri godine započetu praksu pomoći u nabavci knjiga i ruksaka za sve prvačiće, stipendirali smo studente, nagrađivali najbolje srednjoškolce, opremali i podržavali sva udruženja koja postoje u Zenici. Pomagali smo bračne parove koji se suočavaju sa problemom neplodnosti, značajno smo pomagali zeničke penzionere i novčano i prehrambenim paketima ali i među prvima u državi uveli jednokratnu novčanu podršku za porodilje. 

Asfaltirali smo i centru grada približili mnoga naselja, uredili kilometre riječnih tokova, izgradili kilometre vodovodne i kanalizacione mreže. Obnovili smo mnoštvo domova mjesnih zajednica, gradimo novu zgradu mjesne zajednice sa ambulantom i apotekom u Lokovom Polju. Nastavljena je gasifikacija, odnosno izgradnja nove mreže za domaćinstva kako bi što više stanovnika Zenice imalo priliku dovesti u svoje domove i ovaj energent. U gradu smo na još desetak objekata kolektivnog stanovanja izvršili utopljavanje i uređenje fasada, kao i zamjenu azbestnih krovova. Na području grada postavljene su stotine metara nove toplovodne mreže, a zamjena dotrajalih cijevi bit će nastavljena i naredne godine gdje imamo veliku podršku naših europskih prijatelja. Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa Uredom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH, donatorima iz Njemačke i Švicarske svjedoci smo realizacije projekta tretmana otpadnih voda vrijednog čak 40 miliona KM. 

Da u Zenicu dolaze bolja vremena i da nikada više neće važiti pravilo „daj šta daš“, stihijski ili megalomanski bez jasnih vizija pokrenutih projekata iz sitnošićarskih interesa, potvrđuje nova prostorno-planska dokumentacija, kao i drugi strateški dokumenti koje smo opet uprkos neviđenim opstrukcijama onih koji ne žele bolju Zenicu uspjeli staviti u proceduru. Rezultat tih aktivnosti bit će izgradnja Centralne gradske podzemne garaže na Trgu Alije Izetbegovića, koji će također doživjeti uređenje, kao i Trg Bosne i Hercegovine“.

Čestitajući svim građanima i zvanicama Dan Zenice predsjedavajući Gradskog vijeća Mirza Husetić je ukazao na značaj obilježavanja ovog važnog historijskog datuma.

Više od 800 godina Bosanske državnosti i 586 godina naše Zenice dovoljno govori o našoj povezanosti sa domovinom Bosnom i Hercegovinom. Naša bosanska kraljica Katarina je  naš voljeni grad zvala “Zjenica oka”, a mi smo dužni ljubav i brigu naših predaka nositi i prenositi.

Naša Zenica od prvog spominjanja do danas prošla je kroz šest historijskih vrlo važnih perioda. U nekim periodima se razvijala, dok je u nekim periodima bila porušena i zapaljena do temelja. Tada, ali i u postratnom periodu ona se izdigla i krenula putem prosperiteta. Kao i svaki Evropski grad vrijedan pomena i naša Zenica ima bisere s kojima se ponosno okitila sa preko pedeset svjetski poznatih ličnosti, tri Sultanske džamije, Sinagogu, Katoličke crkve i Pravoslavnu crkvu koje su pod zaštitom države što svjedoči našoj vjekovnoj multietičnosti, Staru tvrđavu Vranduk, Kulina bana, Bilinopoljsku povelju te mnoge druge znamenitosti koje su dokaz našeg postojanja.

Svima nama je u cilju stabilnost, napredak i prosperitet našeg grada. Ljubav koju imamo prema našoj rodnoj grudi, našoj Zenici trebamo pretočiti u  razgovore i dogovore, izbaciti mržnju i netrpeljivost  te stvarati nove ideje trezvene glave sa realnim mogućnostima i ishodima. Naša historija Zenice uči nas zajedništvu, slozi, dobrom i bratskom odnosu prema komšijama s kojima smo i tada, a možemo i danas nastaviti graditi bolju i uspješniju Zenicu. Samo takvim načinom nastavit ćemo putem preporoda, napretka i prosvjete našeg grada za bolje sutra i generacijama koje dolaze“, poručio je predsjedavajući Mirza Husetić.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su javna priznanja Grada Zenica i to: „NAGRADA ZENICE“ i „PLAKETA ZENICE“.

Priznanje „NAGRADA ZENICE“ je uručeno:

– Forumu građana Zenice, za 30 godina građanskog aktivizma na razvoju grada i promociji Zenice u zemlji i svijetu, 

– Adnadinu Jašareviću, za umjetničko stvaralaštvo i promociju umjetnosti i baštine, 

– Fahrudinu Čančaru, za doprinos u odbrani BiH od agresije kao komandant Odreda policije Manevar – SJB Zenica, za poslovne rezultate firme Zenko i ukupan društveni angažman. 

Priznanje „PLAKETA ZENICE“ uručeno je Nerminu Šehoviću, za doprinos u oblasti zaštite ljudskih prava i sigurnosti te Semiru Šeriću, za predan stvaralački rad s mladima, za osnivanje i 30 godina rada Plesnog kluba Shadows i afirmaciju Zenice na takmičenjima širom BiH i u inostranstvu.

Dobitnik priznanja „PLAKETA ZENICE“ Semir Šerić se u ime svih laureta zahvalio Ocjenjivačkom sudu i svima koji su doprinijeli da dobije ovo priznanje. Naveo je kako je prije svega velika čast dobiti priznanje svog grada, ali da to predstavlja i potvrdu za ostvarene rezultate i doprinos zajednici uopšte te podstrek da se poveća učešće u aktivnostima koje se poduzimaju u cilju poboljšanja uslova života u lokalnoj zajednici.

Svečanost obilježavanja Dana grada Zenice uveličana je nastupom istaknutog bosanskohercegovačkog kantautora i pjevača Harija Varešanovića te violinistkinje Lejle Piljević Kezautor.  

Nakon oficijelnog završetka programa u Bosanskom narodnom pozorištu upriličen je svečani defile ulicom Maršala Tita do Trga Alije Izetbegovića.

U svečanom defileu do Trga, osim zvanica, bili su članovi Duvačkog orkestra Zenica i Mažoretkinje Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” Zenica. 

Nešto poslije 20 sati upriličen je vatromet, kada je počeo i koncertni program “Zeničani svome gradu” koji izvodi Ansambl “Bosniafolk” i orkestar “Zeničke meraklije”, a na koji su pozvani svi građani Zenice. 

A80C4C44 FB3A 4F6D A5DB 67F59AF8CD6C

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO