fbpx

Završne riječi na suđenju Mektiću: Nabavljao je vatrogasnu opremu koja nikome nije trebala

by | velj 18, 2022 | 0 comments

Tužilaštvo BiH tereti Mektića za zloupotrebu položaja prilikom sprovođenja projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva. Oni su zatražili osuđujuću presudu, a u završnim riječima naveli su kako su dokazali da su optuženi počinili krivična djela te da ne postoji nijedna olakšavajuća okolnost.

 

Osim Mektića, u istom predmetu optuženi su i Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija. Ističe se da su “preko leđa vatrogasaca”, optuženi stekli protivpravnu imovinsku korist.

 

Tužiteljica Bojana Jolović je navela da postoje brojni nerealizovani ugovori sačinjeni između Ministarstva sigurnosti, Federalne uprave civilne zaštite i firme “Tehnoprojekt inžinjering” iz Rijeke. Ova firma, koja je izabrana na tenderu kao najbolji dobavljač vatrogasne opreme, ni poslije produženog roka za isporuku i plaćanje nije bila u mogućnosti da isporuči ugovorenu robu. Osim toga, navodi se i da prilikom nabavke nisu uzete u obzir stvarne potrebe vatrogasaca.

 

Određeni dio naručene robe je i isporučen, međutim kako tvrdi tužilaštvo stizale su uniforme i rukavice neodgovarajućih veličina, zaštitne kacige za koje su krajnji korisnici tražili da se zamijene za obuću, a stigli su i obični umjesto vatrogasni opasači, te metlarice i 10 megafona koji uopšte nisu trebali.

 

Mektićev branilac advokatica Senka Nožica je rekla Sudu kako je Tužilaštvo opisalo događaj od početka do kraja, ali da neki datumi nisu tačno predstavljeni. Ona navodi da je ovaj projekat počeo i prije nego što je Mektić došao u državno ministarstvo, a da činjenica koja govori o tome da je Mektić potpisivao ili produžavao ugovore, ne znači ništa.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO