fbpx

Vlast u Sarajevu tvrdi: U januaru trend smanjenja broja krivičnih djela

by | velj 26, 2022 | 0 comments

Vlast u Kantonu Sarajevo tvrdi je u prošli mjesec bio trend smanjenja broja krivičnih djela te da je policija intenzivirala aktivnosti.

 

Vlada Kandona Sarajevo je saopćila da je u informaciji kantonalnog MUP-a, predstavljenoj na sjednici vlade, naglašeno da je u januaru bilo 314 događaja s obilježjem krivičnog djela, što je 68 ili 17,8 posto događaja manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

 

Resorni Ministar Admir Katica (NiP) je izjavio je da je smanjenje broja krivičnih djela najvećim dijelom bilo u oblasti protiv imovine (razbojništva i teške krađe), i to za 40 događaja te da je u toj oblasti Uprava policije u proteklom periodu poduzela značajne aktivnosti, ali da su one intenzivirane i na drugim poljima.

 

Smanjen je i broj krivičnih djela u oblasti, kako je istaknuto, javnog reda i pravnog prometa (za šest), zdravlja ljudi (za pet), dok je povećanje registrovano u oblasti protiv života i tijela (za pet događaja), te braka, porodice i mladeži (za jedan događaj više).

 

“Tokom januara i februara na području našeg kantona izvršena su krivična djela koja su uznemirila građane. Svjesni smo njihove zabrinutosti, ali im poručujemo da je policija na terenu i da se intenzivno poduzimaju sve neophodne aktivnosti na prevenciji i istraživanju počinjenih krivičnih djela. U fokusu policije su kriminalne grupe povezane s organizovanim kriminalom. Intenzivirali smo i aktivnosti na unapređenju sigurnosti u saobraćaju, prevenciji saobraćajne delinkvencije, u skladu s nedavno usvojenim zaključcima Vlade i Uprave policije. Posebno važno je oduzimanje vozila od višestrukih počinilaca krivičnih djela u saobraćaju. Intenzivirali smo aktivnosti na svim poljima, sarađujemo sa sudskim organima, a sve u cilju podizanja sigurnosti na viši nivo”, tvrdi ministar Katica.

 

Podsjetio je da je MUP Kantona Sarajevo učestvuje u međunarodnim akcijama borbe protiv kriminala te da je prije nekoliko dana uspješno provedena koordinirana policijska akcija razbijanja kriminalne grupe koja se bavila krađom vozila i djelovala širom Njemačke.

 

Akciju su proveli njemački Policijski inspektorat Emsland/Bentheim, njemačka Dortmund policija, austrijski Ured krim policije i Ministarstvo unutrašnjih Kantona Sarajevo, uz koordinaciju Europola. Kriminalna grupa je bila sačinjena od bosanskohercegovačkih državljana koji su ilegalno boravili u Njemačkoj i vršili krivična djela u saveznim pokrajinama Donja Saksonija, Sjeverna Rajna Vestfalija i Hessen, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO