fbpx

Velika Britanija objavila mapu potencijalnih pravaca ruskog napada na Ukrajinu

by | velj 18, 2022 | 0 comments

Do sedam potencijalnih pravaca napada došla je britanska obavještajna agencija, a slikoviti prikaz objavljen je na zvaničnom Twitteru Ministarstva odbrane.

U objavi su napisali da mapa prikazuje moguću osovinu Putinove invazije te da on još uvijek može odlučiti “hoće li spriječiti konflikt i sačuvati mir”.

Prema mišljenju britanske vojske postoje dvije moguće kopnene faze kretanja ruske vojske. Prva polazi iz pravca zapada prema Kijevu i Dnjepru te sa Krima i Bjelorusije na Kijev, dok druga faza predviđa kretanje Rusa od Dnjepra prema Vinici, te s Krima prema Odesi.

 

Britanci su također poručili da udvostručuju broj osoblja u Estoniji i da šalju dodatnu opremu, uključujući i tenkove i oklopna borbena vozila.

 

Potencijalne pravce je predvidjela i estonska obavještajna služba koja ističe da će Rusija izbjegavati gradove s velikim brojem stanovnika, a da bi najintenzivnije borbe trebale biti u dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine.

Inače, NATO je prije nekoliko dana objavio da će Putin napasti Ukrajinu u srijedu (16. februara), ali se to nije desilo. Britanski ratni brod je već počeo patrolirati u istočnom Sredozemnom moru, kao i brodovi NATO saveznika iz Kanade, Italije, Španije i Turske.

 

Rusija ističe da ne planiraju invaziju na Ukrajinu, međutim činjenica je da su veliki broj vojnika rasporedili duž granice Ukrajine nakon što su NATO-u poslali dokument o sigurnosnim garancijama na Istoku, a na koji nisu dobili pozitivan odgovor.

 

Britanski ministar odbrane Ben Wallace je poručio Rusima da bi trebali uskladiti ono što pričaju sa svojim djelima i zaista krenu u deeskalaciju.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO