fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Uzimanje budžetskog novca u svoj džep sjedinilo je tuzlansku vlast i dio opozicije

by | velj 9, 2022 | 0 comments

Premijer TK, ministri u vladi, njihovi savjetnici, skupštinski zastupnici i nosioci drugih javnih funkcija dobili su povećanje plata i naknada u rasponu od 150 do skoro 400 KM. Zanimljivo je da su dodatni novci u džepovima na stranu vlasti stavili i dio opozicije.

Administrativna komisija Skupštine Tuzlanskog kantona, na čijem čelu se nalazi Senad Alić iz Pokreta demokratske akcije (PDA), utvrdila je povećanje osnovice sa 404 na 438 KM, što znači i povećanje plata od januara ove godine.

 

Kao opravdanje navodi se povećanje cijena u BiH, ali i usklađivanje naknada sa ostalim budžetskim korisnicima. Zanimljivo je da je ovu odluku podržao i dio opozicije, tačnije Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokrate BiH (SDBiH), s obzirom na to da su članovi komisije jednoglasno usvojili povećanja.

 

Plate i naknade veće za 8,6 posto

 

“Administrativna komisija Skupštine TK je usvojila odluku o uvećanju osnovice te je odabrala najmanji procenat u odnosu na sve kolektivne ugovore koji su zaključeni sa Vladom TK, a to je iznos od 8,6 posto. Ovdje se radi o usklađivanju plata sa povećanjima koja su se desila u prethodnoj godini, odnosno u skladu sa svim kolektivnim ugovorima koji su urađeni i potpisani u toku 2021. godine, a njihova primjena je počela od 1. januara 2022. “, kazao je za Klix.ba kantonalni ministar finansija Vedran Lakić iz Socijaldemokratske partije (SDP).

 

Povećanje plata i naknada sramnim smatraju u Demokratskoj fronti (DF) koja u Administrativnoj komisiji Kantonalne skupštine nema svojih predstavnika.

 

“Mi da imamo svoje članove u komisiji, svakako da bismo glasali protiv ove odluke jer je povećanje plata sramno. Stranka poput SDP-a, koja je u vlasti sa PDA, bi trebala biti socijalno osjetljiva te ovo nije trebala učiniti zbog situacije u kojoj građani ispaštaju shodno divljanju cijena i posljedica pandemije”, kazao je za Klix.ba Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini TK.

 

Inače, Mešalić je na ovo upozoravao i koncem decembra prošle godine kada su skupštinski zastupnici razmatrali prijedlog i donosili izmjene i dopune Zakona o platama I naknadama izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu.

 

“Ova vlast mora otići, ne radi mene ili nekog pojedinca već radi sopstvene bahatosti i odnosa prema građanima”, stave je Mešalić

Koliko ko novca dobija

 

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, najveće povećanje plata, shodno koeficijentima, imat će premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić iz SDP-a i njegov stranački kolega Slađan Ilić, predsjednik Kantonalne skupštine.

 

Kada govorimo o prvom čovjeku kantona, njegov koeficijent za obračun plate iznosi 8,20 te će njegovo povećanje ove vrste naknade biti 278,80 KM, dok koeficijent na poziciji predsjednika skupštine iznosi 8,50 i po tom osnovu povećanje plate iznosi 289 KM, dok na osnovu paušala dobija još 102 KM, što je ukupno 391 KM.

 

Ministri u Vladi TK dobili su platu koja je veća za 229,50 KM, shodno koeficijentu koji iznosi 6,75. Kantonalni pravobranilac s koeficijentom 6,45 također nije izostavljen odlukom pa mu je povećanje plate od 219,30 KM, dok savjetnici sa koeficijentom 4,50 imaju još 153 KM.

 

Profesionalni zastupnici u Skupštini TK dobili su platu koja je shodno novoj odluci veća za 115,60 KM, dok na osnovu paušala u njihove džepove ide još 102 KM. Sve ukupno iznosi 217,60 KM.

 

Oni zastupnici koji nisu profesionalizirali status po osnovu paušala dobijaju dodatnih 136 KM. Ni članovi kolegija skupštine nisu zakinuti, jer imaju pravo na još jednu osnovicu od 438 KM, a na sve to se niže još i minuli rad, topli obrok i prijevoz.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO