fbpx

Turković pred današnji sastanak ministara EU o BiH: Spremni su koristiti sve instrumente

by | velj 21, 2022 | 0 comments

Bisera Turković

No, dodala je, jasno je da se fokus sada proširuje na utjecaj koji EU ima kao daleko najsnažniji finansijer u BiH. Na današnjem sastanku u Briselu Vijeće EU razmatrat će situaciju u Bosni i Hercegovini i Ukrajini.

Podsjetimo da je Evropski parlament prošle sedmice pozvao na sankcije lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

 

“Već smo vidjeli odgode odluke o finansiranju projekata koji su kandidirani, uključujući one iz RS-a, ali čini mi se da to nije sve i da ćemo zbog blokada biti u situaciji da se obustavi značajan paket pomoći EU IPA 3”, kazala nam je Turković.

 

Prema njenim riječima, ogromna većina država EU sada već potpuno jasno vidi situaciju i potrebu snažnijeg angažmana u BiH, a s ciljem zaustavljanja pokušaja poništavanja reformi u koje je i EU uložila mnogo novca i kredibiliteta.

 

“Spremni su koristiti sve instrumente koji su na raspolaganju i stvari ne treba svoditi samo na sankcije o kojima se, također vodi diskusija. Vidjeli ste kako je glasao i Evropski parlament, mnoge države razmatraju i pojedinačne mjere. Ali, ukoliko EU i suspenduje pomoć za BiH to sigurno neće biti zanemarljivo niti to treba shvatiti olako”, naglasila je ministrica vanjskih poslova BiH.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pred današnji sastanak je kazao da se mora spriječiti raspad Bosne i Hercegovine. Borrell je naglasio da se ne smije zanemariti važnost onoga što se dešava u BiH.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO