fbpx

Travnik nakon osam godina projektom azila rješava problem napuštenih pasa

by | velj 24, 2022 | 0 comments

Iz Općine Travnik su nam kazali da su u proteklom periodu kupili zemljište, osigurali novac, pripremili projekt te dobili sve dozvole i izvršili odabir izvođača i nadzornog organa.

 

Nakon provedene procedure, izvođač radova, GP “Tecta” d.o.o Travnik je već jučer uveden u posao izvođenja radova na izgradnji skloništa za napuštene životinje. U budžetu su također osigurana sredstva za JKP Bašbunar pri kojem će biti ustanovljen Higijenski servis s tri uposlenika, uključujući i jednog veterinara.

 

Kako ističe načelnik Kenan Dautović,Travnik još uvijek zvanično nema azil za pse, već je u cilju trenutnog rješavanja problema pasa lutalica, Općina još ranije ustanovila privremeno sklonište koje pruža prilično dobre uslove za smještaj i brigu o psima koji su tamo smješteni, a koje će sada biti dodatno prošireno i znatno unapređeno.

 

Međutim, Dautović ističe da postoje svakodnevni brojni problemi s kojima se susreću. Između ostalog navodi i to da pored činjenice da su građani Travnika u proteklih šest godina platili 206.000 KM zbog ujeda pasa lutalica, psihičke probleme koje su preživjele žrtve napada kao i strah od kretanja.

 

Kako saznajemo u gradu postoji i određena grupa građana pod krinkom brige za pse te drže grad svojim taocem šaljući, ili neprekidno prijeteći, inspekcijskim nadzorom i pozivajući se na zakon koji i sami krše jer ne žele te pse udomiti i registrirati.

“Niti im osiguravaju topli smještaj koji zahtijevaju od Općine, niti čiste iza njih, niti preuzimaju odgovornost za njihovu agresivnost ili to što građani noću ne mogu spavati od njihovog lajanja, već doprinose tako da se grad pretvori u veliki azil za pse“, kazao je Dautović.

 

Dautović također naglašava da su, pored sume novca koji su plaćeni za ujede pasa, građani kroz općinski budžet plaćali oko 80.000 KM za sterilizaciju te oko 60.000 KM za hranu i ostale potrebe dok će u narednom periodu funkcionisanjem azila biti napravljene velike uštede u budžetu općine.

 

IStiče da je Općinska administracija potpuno svjesna ovog sigurnosno-zdravstvenog problema, ali, ističe da i građani moraju biti svjesni brojnih ograničenja i nastojati pomoći, umjesto neprekidno prigovarati, s obzirom na to da se radi o zajedničkom i nimalo malom, problemu.

 

“Radi se o veoma složenom problemu koji je bez ikakvih instrumenata korekcije i kontrole te bez ikakvih novčanih sredstava samo ‘spušten’ lokalnoj zajednici koja, u slučaju Travnika, nastoji problem riješiti na što je moguće bolji način. Istovremeno, moramo započeti proces registracije vlasničkih pasa koji ovaj problem treba značajno regulisati ali će i on biti vrlo zahtjevan jer su, nerijetko, vlasnici ti koji napuste životinje“, kazao je Dautović.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO