fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

SVI RAMINI LJUDI: Završna ofanziva ASDA za ovladavanje policijom ZDK

by | velj 10, 2022 | 0 comments

Sada možemo napisati da ASDA više ne formira parapolicijsku strukturu u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona, piše Žurnal. Za tim više nema potrebe, jer su skoro pola MUP-a već stavili pod svoju kontrolu.

Nakon što je Nezavisni odbor ZDK sa nizom zakonski spornih detalja postavio Rusmira Šišića za policijskog komesara, uslijedila su ili se priprema niz imenovanja na rukovodeće policijske pozicije, a kojima iz sjene upravlja ASDA kantonalni zastupnik i federalni delegat Ramo Isak sa saradnicima. Saznajemo to iz razgovora sa više kredibilnih izvora iz policijskih struktura.

Trenutno je na udaru načelnik Policijske uprave I Zenica Admir Gazić. Ramo Isak zamjera Gaziću što navodno nije postupljeno po jednoj prijavi za fizički napad. U pozadini je slučaj sa Sulejmanom Spahićem, badžom Rame Isaka, koji je nedavno prvostepeno, dakle nepravomoćno osuđen na jednoipogodišnju zatvorsku kaznu zbog nasilničkog ponašanja, o čemu je Žurnal pisao.

Isak i Spahić su za isti događaj podnijeli kontraprijavu (svjedok im je savjetnik kantonalnog ministra Arnela Isaka, inače Ramin sin).

Iako je policija isti dan dostavila oba izvještaja tužilaštvu, čime su uradili svoj posao, Isak očito nije zadovoljan razvojem događaja. Strukture Tužilaštva i MUP-a trenutno su angažirane da  Gaziću pronađu bilo kakav prekršaj.

Tako se navedene institucije bave trivijalnostima umjesto da, primjera radi, istražuju dvojicu inspektora koji su u sudnici mijenjali iskaz u korist Spahića toliko očito da ih je čak i sudija upozorio na posljedice lažnog svjedočenja!

Ramo Isak (lijevo) i ministar Dario Pekić

U međuvremenu je kao značajan adut u zenički MUP doveden donedavni komandir PS Kakanj Vahidin Topalović kojem je data pozicija načelnika Operativnog centra. To je dobra vijest za bezbjednost u Kaknju, ali loša za kanton. Topaloviću je u stvari namijenjeno mjesto načelnika uniformisane policije, što je formacijski i zamjenik komesara. No prije toga treba smijeniti aktuelnog načelnika Adisa Imamovića, koji je trenutno na bolovanju, što onemogućava smjenu.

Na mjesto načelnika krim-policije PU1 planiran je Amir Mandžuka, koji dolazi iz PS Crkvice, a na njegovo mjesto postavljen je Muamer Ćerim, policijski službenik osuđivan u slučaju nasilništva. Dosadašnji načelnik PS Crkvice Damjan Vidović je „pometen“, jer je prijavljivao „Ramine ljude“ koje je kasnije spašavao Fadil Jaganjec savjetnik ministra Daria Pekića.

O Jaganjcu je Žurnal u nekoliko navrata pisao. Jaganjac je, kako je Žurnal najavio prije pola godine, u međuvremenu zaposlio kćerku u MUP.

Komandir Policijske stanice Visoko Elvedin Fišek nedavno je zatražio premještaj na drugo mjesto. Zvanično se nije izjašnjavao, no Žurnal saznaje da je u pozadini ponašanje ministra Pekića i savjetnika mu Jaganjca.

Fadil Jaganjac

U pripremi je još niz imenovanja kadrova po mjeri ASDA, a najavljen je i novi konkurs za policijske službenike pa će svi oni kojima je stranka ranije obećala prijem, sada imati priliku. Više detalja u narednim danima…

(Amarildo Gutić-zurnal.infozurnal.info)

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO