fbpx

Sve više zemalja u Evropi ukida mjere: Kada ćemo mi – Evo šta kažu “oni koji se pitaju”

by | velj 7, 2022 | 0 comments

Sve više zemalja u Evropi ukida većinu ili sve restrikcije vezane uz COVID-19, stoga se u javnosti nameće pitanje bi li to mogla napraviti i naša zemlja.

Za razliku od Evropskih zemalja, Bosna i Hercegovina ima značajno manji broj vakcinisanih, rekao je ovo za Oslobođenje Goran Čerkez, predsjedavajući Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine i pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

LUKSUZ

– Prije svega zemlje EU su ranije ušle u ovaj peti val i još uvijek je pa čak i u nekim europskim zemljama prilično visok broj obolijevanja. Međutim, manji je broj hospitaliziranih, a to je činjenica jer je veliki broj vakcinisanih i iz tog razloga neke zemlje mogu sebi dati takvu vrstu luksuza, pojašnjava nam Čerkez.

Prema njegovom mišljenju, ovaj peti val moramo ispratiti ‘do kraja’.

 

– Tek nakon toga možemo početi razmišljati o ukidanjima svih mjera. Mi se nadamo da će to biti, kao što smo i nedavno najavili, između marta i maja, a ako bude mogućnosti, naravno, i ranije ćemo to rado uraditi, govori naš sagovornik.

PODACI O PROCIJEPLJENOSTI

Prema podacima Kriznog štaba FBiH, naša zemlja je dosad uspjela cijepiti tek oko 40 posto posto ukupnog stanovništva s dvije doze.

 

Čerkez je mišljenja da podaci o procijepljenosti i nisu poražavajući.

 

– U Bosni i Hercegovini je procijepljenost iznad 40 posto. Stoga možemo reći da je procijepljenosi bilo. Također, veliki broj ljudi je kod nas obolio i to je jako bitno imati na umu. Da je trebalo i da se očekivalo više, očekivalo se. Neki gradovi poput Sarajeva i Goražda su napravili izuzetno visok procenat procijepljenosti. Ovi gradovi su dostigli upravo ono što sam zagovarali i što smo željeli. Očigledno je da je i dobrom organizacijom i omogućavanjem dostupnosti vakcina dalo veliki optimizam u kontroli pandemije, zaključuje Goran Čerkez.

(Oslobođenje.ba)

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO