fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Scholz: NATO ne planira intervenisati u Ukrajini, to bi bila velika greška

by | ožu 2, 2022 | 0 comments

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je tokom posjete Izraelu kako se NATO države ne namjeravaju direktno miješati u rat u Ukrajini te je poručio kako bi takva intervencija stvorila veliku krizu i vjerovatno bila uvod u mnogo veći sukob.

 

Scholz je naglasio kako će Njemačka i druge države i dalje dostavljati finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini, ali je odbacio bilo kakvu mogućnost direktnog učešća u sukobu.

 

“Ono što radimo je podrška. To je ono što možemo učiniti. Nećemo vojno intervenisati. To važi i za NATO, ali i za sve ostale države. Takva bi odluka bila zaista pogrešna u ovoj situaciji”, rekao je Scholz.

 

Njemački kancelar se također osvrnuo i na nastavak pregovora između Ukrajine i Rusije te je pozdravio ovakvu vrstu inicijativa.

 

“Naravno da se sada radi o tome da diplomatija ponovo dobije veliku šansu. Međutim, napadi na civilnu infrastrukturu i civile moraju prestati”, mišljenja je Scholz.

 

Osim Scholza, povodom rata u Ukrajini oglasila se i prva zamjenica glasnogovornika savezne vlade Njemačke Christiane Hoffmann koja je poručila da prostor za dijalog s Rusijom i dalje postoji.

 

“Moramo prihvatiti situaciju onakvu kakva jeste. Francuski predsjednik je ranije razgovarao sa Putinom te mu je rekao kako će se dijalog nastaviti. Dakle, i dalje postoji kanali za dijalog”, rekla je Hoffman.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO