fbpx

Scholz: Moramo aktivno raditi na članstvu Zapadnog Balkana u EU

by | velj 19, 2022 | 0 comments

“Kada kažem Evropska unija, mislim da ona uključuje Zapadni Balkan. Nije dovoljno navesti perspektivu članstva ovog regiona

Njemački kancelar Olaf Scholz se obratio danas na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji poručivši da su granice u Evropi nepromjenjive, kao i to da Zapadni Balkan smatra dijelom Evrope.

 

“Kada kažem Evropska unija, mislim da ona uključuje Zapadni Balkan. Nije dovoljno navesti perspektivu članstva ovog regiona u EU kao strateški cilj, moramo aktivno raditi na tome”, rekao je Scholz, a što je izazvalo aplauz prisutnih.

 

 

Govoreći o krizi na istoku Evrope koji je izazvao ruski zahtjev NATO-u da bivše države SSSR-a ostanu van Saveza jer to prema Putinu nije sigurnosno opravdano, Scholz je kazao da se NATO i Evropa zalažu za mir.

Scholz je istaknuo da je sa Putinom imao razgovor o historiji i da ga je ruski predsjednik pitao zašto je NATO bombardovao Jugoslaviju, na šta mu je Scholz kazao da su pokušavali spriječiti genocid.

 

Osim toga, njemački kancelar je posebno naglasio da je mir u Evropi baziran na principu nepromjenjivosti granica i prihvatanju postojećih država, njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO