fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Ruski zvaničnici se ne slažu oko priznavanja granica Donjecka i Luganska

by | velj 23, 2022 | 0 comments

Ukrajinske snage trenutno kontrolišu velike dijelove teritorije na koje “pravo polažu” separatistički lideri.

 

Obraćajući se novinarima danas, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, objasnio je da će Moskva podržati republike Donbasa u njihovom teritorijalnom sporu.

 

“To znači da ih se prizna u okviru parametara koje su sami deklarisali. To će zavisiti od toga kada su dvije republike proglašene”, rekao je Peskov.

 

Zamjenik ministra vanjskih poslova Andrey Rudenko kasnije je dodao da će Moskva poštovati granice na kojima lokalni lideri imaju vlast i jurisdikciju.

 

Ruski zvaničnici otvoreno se ne slažu oko novih granica Ukrajine jer se debata o priznavanju Donjecka (DNR) i Luganska (LNR) pretvara u raspravu o tome koliku teritoriju dvije otcijepljene države trebaju kontrolirati.

 

Teritorija Donjecke i Luganske oblasti prije njihovog otcjepljenja od Ukrajine 2014. godine bila je mnogo veća. Većinu teritorija trenutno kontroliše Kijev. Sada je u Moskvi počela debata o tome da li Rusija treba da prizna cijelu teritoriju iz 2014. ili samo granice koje su trenutno pod kontrolom DNR i LNR.

 

Prema Andreju Klimovu, koji je sadašnji zamjenik predsjednika Senatskog odbora za vanjske poslove, Rusija će priznati republike u njihovom sadašnjem obliku.

 

“Razgovaramo, naravno, o onim teritorijama koje su u granicama koje su danas utvrđene. Sve ostalo je van delokruga pravnog postupka. Kako će te granice biti obnovljene nije predviđeno ovim sporazumom. Šta će LPR i DPR učiniti za to više nije naša nadležnost”, objasnio je Klimov, prenosi RT.

 

Ranije u ponedeljak, tokom sastanka Vijeća sigurnosti, ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev je takođe izjavio da Moskva treba prizntia republike unutar njihovih starih širih granica.

 

“Nedvosmisleno je neophodno priznati ove republike, njihov pravni status. Ali želio bih napraviti amandman: priznati one administrativne entitete u kojima su se nalazile ove republike i narodi ovih republika prije okupacije od strane oružanih snaga Ukrajine”, rekao je Kolokolcev.

 

Drugi član Državne dume, Vjačeslav Nikonov, otišao je još dalje, sugerirajući da bi Moskva mogla pomoći novopriznatim republikama da povrate svoje stare granice.

 

“Rusija može uputiti hitan zahtjev ukrajinskim trupama da napuste ove granice. I tada će zapravo imati veoma težak izbor”, dodaje Nikonov.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO