fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Ruska politika u BiH: Od jačanja državnih institucija do entitetskog separatizma

by | velj 15, 2022 | 0 comments

Rusija je jedina zemlja članica Vijeća za provedbu mira (PIC) koja redovno izdvaja mišljenje u odnosu na ostale članice.

 

Bez obzira na to što je nekada podržala sve rezolucije koje su jačale i opravdavale državne institucije, Rusija sada otvoreno podržava antidržavnu politiku entiteta Republika Srpska.

Jedina država koja otvoreno daje podršku politici vlasti u RS-u je Rusija. Tako su nedavno podržali i usvajanje nacrta zakona o entitetskom Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, čime entitet derogira državu i njene institucije. Sve druge članice PIC-a jasno su osudile takav potez.

 

O SJEDNICI UO PIC-A

Ambasada Rusije ponovo po starom: Anglosaksonska propaganda raspiruje strasti u BiH

Rusija je pak otvoreno podržala RS i kritikovala Zapad. Apsolutno opravdavaju politiku osnivanja entitetskog VSTV-a, opravdavajući to težnjom da se stvori nezavisan pravosudni sistem.

 

A kako je nekada bilo?

 

Nakon što je Parlamentarna skupština BiH usvojila Zakon o VSTV-u 2004. godine, uz podršku Ruske Federacije usvojena je i rezolucija Vijeća sigurnosti 1575, kojom se izražava podrška provedbi Dejtonskog sporazuma u vidu jačanja institucija Bosne i Hercegovine i izgradnji potpuno funkcionalne samoodržive države sposobne za integraciju u evropske strukture.

 

Ovaj stav ponovljen je u čitavom nizu kasnijih rezolucija Vijeća sigurnosti, za koje je glasala i sama Ruska Federacija.

 

Ruska ambasada, protivno ovim rezolucijama, kao i odluci Ustavnog suda BiH o ustavnosti državnog VSTV-a (U 11/08), daje podršku antidejtonskim aktivnostima Narodne skupštine RS u razgradnji VSTV-a.

 

Podsjetimo, 2008. godine dvanaest parlamentaraca iz RS-a je podnijelo apelaciju Ustavnom sudu, od kojeg su tražili izjašnjavanje o usvajanju zakona o VSTV-u, tvrdeći da je donesen neustavno. Ipak, sudije Ustavnog suda David Feldman, Miodrag Simović, Valerija Galić, Tudor Pantiru, Mato Tadić, Constance Grewe i Krstan Simić 30. januara 2009. donose odluku da je Parlamentarna skupština u skladu s Ustavom donijela zakon o VSTV-u.

S obzirom na to da se Ambasada Ruske Federacije stalno deklarativno protivi inozemnom miješanju u unutrašnja pitanja BiH, trebala bi i sama najprije da se prestane miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, a naročito jer svojim miješanjem krši odluke suverenih institucija Bosne i Hercegovine i rezolucije Vijeća sigurnosti.

 

Ukoliko predstavnici vlasti ili opozicije iz entiteta Republika Srpska smatraju da je neki državni zakon nepotpun, da nije usklađen s potrebama, da nije adekvatan i slično, onda ga trebaju mijenjati u državnom parlamentu, gdje je to jedino moguće.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO