fbpx

Proglas historičara: Zloupotrebom historije nastoji se opravdati ruska invazija na Ukrajinu

by | ožu 3, 2022 | 0 comments

Historičari i historičarke iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Srbije potpisali su Deklaraciju pod nazivom #Odbranimo historiju, gdje se ističe kako je falsificiranje historije neprihvatljivo.

 

“Mi historičari i historičarke iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, potpisnici Deklaracije #Odbranimo historiju, osuđujemo falsificiranje historije, njenu zloupotrebu i korištenje selektivne historijske argumentacije da bi se opravdala politika nasilja i agresije prema suverenoj i međunarodno priznatoj državi Ukrajini”, navodi se u deklaraciji.

 

Naglašavaju kako je zloupotreba historije dovela do ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

 

“Zloupotreba historije u političke svrhe dovela je prije nekoliko decenija do tragičnih ratova na prostorima bivše Jugoslavije i zato upozoravamo na opasnost manipuliranja prošlošću radi raspirivanja mržnje, proizvodnje rata, dehumanizacije neprijatelja i opravdavanja ratnih zločina. Historijska nauka je slobodna i autonomna naučna disciplina, koja služi istraživanju i razumijevanju procesa iz prošlosti. Historijska nauka ne smije služiti legitimiranju bilo čijih partikularnih nacionalnih aspiracija i teritorijalnih pretenzija”, navodi se.

 

Na kraju, naglašava se kako su historičari ustali u odbranu discipline.

 

“Ustajemo u odbranu naše discipline! Zahtijevamo od svih političara, kako u našim zemljama, tako i onih globalno najutjecajnijih, da vode odgovorne politike historije, da prestanu zloupotrebljavati prošlost i da se ne oslanjaju na historičare, intelektualce i interesne grupe koji potpiruju nacionalističke strasti i šire govor mržnje da bi ostvarili sopstvene interese. Dižemo glas u odbranu svoje profesije i neometanog prava na život i afirmaciju svih individualnih i kolektivnih identiteta, a u ovom času naročito Ukrajine”, zaključuje se u deklaraciji historičara.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO