fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Pentagon otkazuje testiranja interkontinentalnih raketa: Ne želimo biti pogrešno shvaćeni

by | ožu 3, 2022 | 0 comments

Tokom konferencije za medije, Kirby je naglasio kako je odluku o otkazivanju testiranja donio američki ministar odbrane Lloyd Austin.

 

“Kako bismo pokazali da nemamo namjeru da se upuštamo u bilo kakve radnje koje bi moglo biti pogrešno shvaćene ili protumačene, ministar odbrane je naredio da se naše probno lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila Minute Man III, koje je planirano za ovu sedmicu, odgodi”, rekao je Kirby.

 

Kirby je također naglasio kako je američki ministar ovu odluku donio uzimajući u obzir pojačane tenzije koje su prouzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu kao i zbog najave ruskog predsjednika Vladimira Putina o stavljanju snaga za nuklearno odvraćanje u stanje borbenog dežurstva.

 

“Ovo nije korak unazad u našoj spremnosti, niti implicira da ćemo nužno otkazati druge rutinske aktivnosti kako bismo osigurali kredibilne nuklearne sposobnosti. Ostajemo sigurno u naš strateški stav i našu sposobnost da branimo domovinu, saveznike i partnere”, poručio je glasnogovornik Ministarstva odbrane SAD-a John Kirby.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO