fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Palmer: Puno je teškog posla, ali dobro smo počeli

by | sij 28, 2022 | 0 comments

Američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer rekao je danas novinarima u Neumu da je zdovoljan da su se stranke okupile na jednom mjestu da razgovaraju o jačanju integriteta izbornog procesa.

Kako su on i evropska izaslanica Angelina Eichhorst pojasnili, danas se govori o tehničkim stvarima i paketu koji podrazumjeva unaprjeđenje integriteta izbornog procesa.

– U svakom slučaju nama je drago da imamo priliku razgovarati u ovom formatu, neki su aspekti teži od drugih, pogotovo su teški tehnički aspekti. Tako da osim političkih lidera sa nama su i eksperti koji su tu da pomognu da riješimo neka od težih tehničkih pitanja. A i lideri i eksperti su se okupili da razgovaraju kako bi se postigao dogovor koji bi u Parlamnetu mogao dobiti potreban broj glasova. Prije svega, jako mi je drago da je sa nama i eksperti Venecijanske komisije i ODIRH-a, rekao je Palmer i dodao:

– Puno je posla, ali dobro smo počeli. Atmosfera je pozitivna i ozbiljna. Mnogo je izazova pred nama. Sutra će nam se pridružiti i članovi Interesorne radne grupe.

Na pitanje novinara je li optimista, on je poručio:

– Da ne postoji optimizam , da ne postoje uvjerenja da rješenje do kojeg dođemo može dobiti i podršku u Parlamentu, da ne vjerujemo da je to moguće mi ne bismo bili ovdje. Svakako to ne znači da je to lako.

Eichorst je navela da se nakon sinoćnjih incijalnih razgovora diskusija nastavila o opsežnom paketu od 17 stranica koji govori o unaprjeđenju izbornog procesa.

(Vijesti.ba)

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO