fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Otvaranje privrede potaknut će i pojačano zapošljavanje u EU

by | velj 23, 2022 | 0 comments

Širenje omikron varijante potaklo je neke evropske vlade da ponovo uvedu mjere kako bi zaustavile zarazu, ali je veliki dio stanovništva u međuvremenu vakcinisan pa su mnoge od tih mjera ublažene, podsjeća Reuters.

 

To je omogućilo oporavak privredne aktivnosti pa je indeks mendažera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone, koji izrađuje londonska kompanija za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka u februaru porastao za 3,5 bodova u odnosu na januar, na 55,8 bodova.

 

“Privreda eurozone ponovo je ubrzala u februaru jer je ublažavanje epidemioloških ograničenja ponovo potaklo potražnju za brojnim potrošačkim uslugama, poput putovanja, turizma i rekreacije, i stišalo probleme u nabavi”, istakao je ekonomist Markita Chris Williamson.

 

Indeks u uslužnom sektoru skočio je za 4,7 bodova, dosegavši najviši nivo u pet mjeseci.

 

Poboljšana potražnja za uslugama potakla je rast poslovne aktivnosti u njemačkom privatnom sektoru na najviši nivo u šest mjeseci, a poboljšanje je bilježila i Francuska.

 

Rast industrije stabilizirao se na najvišem nivou od septembra, zahvaljujući dijelom i poboljšanju u nabavi, iskazanom u najblažem kašnjenju isporuka od januara prošle godine, iako tvornice i dalje kaskaju za potražnjom.

 

Skromno popuštanje pritiska u nabavnim lancima blago je smanjilo i troškove inputa u industriji, ali uslužni sektor bilježio je njihov najsnažniji rast od kada Markit provodi istraživanja, zbog rasta plata i skoka troškova energije.

 

Kompanije pak pojačano nastoje prebaciti veće troškove na potrošače, pa je prosječna prodajna cijena proizvoda i usluga porasla najsnažnije otkako je Markit počeo prikupljati podatke krajem 2002. godine.

 

S ponovnim otvaranjem privrede i nadom da je najgore u pandemiji prošlo, očekivanja poslovnih čelnika poboljšana su u februaru, iskazana u rastu indeksa za 1,5 bodova, na 68,7 bodova.

 

“Ojačao je i poslovni optimizam, budući da kompanije očekuju dalje otvaranje privrede, što potiče pojačano zapošljavanje”, zaključio je Williamson, prenosi SEEbiz.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO