fbpx

Novalić kaže da je smanjen broj zaposlenih jer su neki zaposlenici otišli u penziju

by | sij 28, 2022 | 0 comments

Fadil Novalić

Federalni premijer Fadil Novalić, na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta na kojoj je većinom glasova prihvaćen Nacrt budžeta FBiH za ovu godinu, u obraćanju delegatima je kazao da rast ekonomije u prošloj godini u FBiH iznosi oko šest posto, što je prilično impresivno, poželjno i za ubuduće, kako je dodao.

-Zvaničnih podataka o bruto društvenom proizvodu neće biti do kraja marta, ali sve procjene ukazuju na to da naša privreda nikada nije proizvela više roba i usluga nego prošle godine. Ovo što ističem, nije vezano za rast cijena već za produktivnost naše ekonomije, veću globalnu potražnje odnosno promjenu u lancima snabdijevanja s Dalekog istoka prema istočnoj Evropi – kazao je Novalić.

Federacija je uspjela također vratiti broj zaposlenih izgubljen zbog pandemije, pa je u decembru zaposlenost bila veća nego u trenutku proglašenja stanja nesreće. U međuvremenu je nešto opala, ali je to, po premijerovim riječima, zbog odlaska određenog broja zaposlenika u penziju.

Novalić očekuje da će 2022. biti rekordna po broju zaposlenih, a nada se i da će Federalni parlament usvojiti nove fiskalne zakone radi temelja za dodatni rast broja zaposlenih i plata u Federaciji i povećanje stepena konkurentnosti domaće privrede.

Ništa od toga ne bi bilo moguće bez budžetske podrške, dodao je premijer.

Novalić je naveo i da su penzioneri dva puta u toku godine dobili finansijsku pomoć, što se nikada dosad nije desilo. Premijer je zaboravio napomenuti da nije bilo redovng povećanja penzija, zbog čega su penzioneri najavljivali proteste. Međutim, kao i obično, na kraju su se udruženja koja predstavljaju penzionere povukla.

Za 2022. je najavio nastavak podrške osjetljivim kategorijama. Narednih mjeseci, rezultati nove ankete o potrošnji domaćinstva, koja nije provedena od 2015. godine, omogućit će da socijalne mjere budu usmjerene onima kojima je najviše potrebno, kazao je između ostalog premijer Novalić delegatima Doma naroda.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO