fbpx

Njemačka mijenja politiku izvoza oružja, u Ukrajinu će poslati 500 Stinger raketa

by | velj 27, 2022 | 0 comments

Savezni kancelar Njemačke Olaf Scholz saopćio je kako je Njemačka donijela odluku o promjeni politike izvoza oružja te je poručio kako će u narednom periodu u Ukrajini biti poslan određeni kontingent naoružanja njemačke proizvodnje.

 

Kako je izjavio Scholz, Njemačka bi u narednom periodu trebala Ukrajini poslati 500 Stinger raketa te 1.000 protutenkovskih bacača raketa.

 

“Oružje će biti isporučeno Ukrajini u najkraćem mogućem roku. Ruska invazija na Ukrajinu označava prekretnicu. To ugrožava čitas poslijeratni poredak. Naša je dužnost da damo sve od sebe kako bismo pomogli Ukrajini da se odbrani od napadače vojske Vladimira Putina”, rekao je Scholz.

 

Prema informacijama njemačkih medija, njemačka vlada je ovu odluku donijela nakon pritiska iz Ukrajine, ali i mnogih članica NATO pakta koje su tražile od Njemačke da aktivnije podrži Ukrajinu.

 

S druge strane, Frankfurter Allgemeine Zeitung piše kako je Berlin također dao dozvolu Estoniji za snabdijevanje Ukrajine samohodnim haubicama koje još uvijek predstavljaju zalihu iz perioda nekadašnjeg DDR-a.

 

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock i vicekancelar Robert Habeck komentirali su promjenu kursa njemačke politike kada je riječ u Ukrajini te su poručili kako je ova odluka bila nephodna zbog ruskih aktivnosti u ovoj državi.

 

Također, naglašeno je kako Njemačka podržava isključenje Rusije iz SWIFT sistema.

 

“Nakon besramnog napada Rusije, moramo suštinski podržati isključenje Rusije iz SWIFT-a. Istovremeno, radimo na tome kako se kolateralna šteta od isključenja Rusije iz SWIFT-a može ograničiti na takav način da utječe na prave ljude. Ono što nam treba jeste ciljano i funkcionalno ograničavanje SWIFT-a”, rekla je Baerbock.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO