fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Mujanović: Počinioci krivičnih djela moraju dokazati da su imovinu stekli zakonito

by | velj 23, 2022 | 0 comments

Prof. dr. Eldan Mujanović je nacionalni koordinator regionalnog projekta AIRE Centra i Regionalne antikorupcijske inicijative, koji se bavi pitanjem oduzimanja i upravljanja nelegalno stečenom imovinom te uvezuje stručnjake iz ove oblasti na širem području Zapadnog Balkana.

 

S profesorom Mujanovićem smo razgovarali o putu institucija sistema u nastojanju da se učini da se napravi iskorak – kako se krivična djela ne bi “isplatila” počiniocima.

 

U Bosni i Hercegovini se od 2010. godine u važećim zakonima u sva četiri krivična zakonodavstva nalaze i odredbe o tzv. “proširenom” oduzimanju imovinske koristi, odnosno nezakonito stečene imovine koja je pribavljena cjelokupnom, prethodnom kriminalnom aktivnošću neke osobe, tj. one imovine za koju se pretpostavlja da je deliktnog porijekla, i za koju ta osoba nije pred sudom uspjela dokazati da je takva imovina stečena zakonito.

 

“Kao relativno novi i možda kontroverzan pravni institut, ono ima za cilj da ‘pogađa’ karijerne, profesionalne učinitelje teških krivičnih djela, ponajprije organiziranog kriminala, korupcije, finansijskih prevara i transnacionalnog kriminala (poput krijumčarenja opojnih droga, oružja i trgovine ljudima). Kako se radi o institutu koji uporište ima u međunarodnom pravu, tačnije konvencijama Ujedinjenih nacija, Vijeća Evrope te izvorima Evropske unije, većina država je unijela u svoja nacionalna zakonodavstva odredbe o proširenom oduzimanju, koje je trebalo pomjeriti dotadašnje granice obima primjene oduzimanja imovinske koristi i ‘relaksirati’ dokazne standarde, jer prošireno oduzimanje podrazumijeva balansirani teret dokazivanja i obavezu optuženog da dokazuje zakonito porijeklo sporne imovine”, pojašnjava profesor Mujanović.

 

Saradnja s pravosudnim institucijama širom regije, koja se realizira uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, pokazuje važnost razmjene praksi i bolje povezivanje stručnjaka u ovoj oblasti.

 

“Ključna karakteristika organiziranog kriminala, a naročito onog s elementima transnacionalnosti je da se takva krivična djela vrše s isključivom namjerom pribavljana imovinske koristi, najčešće nezakonitim prometom određenih zabranjenih (opojne droge, vatreno oružje i eksplozivi) i legalnih dobara (visoko akcizne robe) u kojim transakcijama organizirane kriminalne grupe stiču ogromna ekonomska dobra koja su takvog obima da podrivaju ne samo ekonomske sisteme pojedinih država, nego i same demokratske procese i vladavinu prava. Nasilje i korupcija su neki od “pratećih aparata” organiziranog kriminala, a ne zaboravimo da u cilju podmićivanja javnih zvaničnika kriminalne grupe moraju imati potrebni novac, kojim raspolažu iz primarne kriminalne aktivnosti. Sve navedeno ukazuje na to kolika je opasnost u tome da oni koji se bave teškim krivičnim djelima raspolažu nezakonito stečenom imovinom, i koriste je za jačanje i širenje kriminalne aktivnosti, uključujući korupciju uz pomoć koje se štite od krivičnog gonjenja, legaliziraju imovinu u koju ulažu nezakonita sredstva i time peru (legaliziraju) novac, promovišu ekskluzivni životni stil i dr.”, dodaje Mujanović.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO