fbpx

Moguć nastavak pregovora o izbornom zakonu u Briselu

by | tra 1, 2022 | 0 comments

U narednih desetak dana u Briselu bi mogao biti održan još jedan krug pregovora o izmjenama Izbornog zakona, potvrđeno je za N1 iz više izvora.

U Briselu bi se uz medijaciju najviših zvaničnika trebalo razgovarati o izbornom modelu po principima o kojima se pregovaralo u Sarajevu, te paketu integriteta koji pretpostavlja tehničke izmjene zakona. Na ovome snažno lobira Hrvatska, na čije je insistiranje nedavno usvojena i posebna izjava lidera EU o neohodnosti izborne reforme.

Strateški kompas

Lideri EU nedavno su usvojili Strateški kompas u kojem se navodi i Bosna i Hercegovina, konkretnije, njena ustavna struktura, a nakon insistiranja Hrvatske.

– Stabilnost i sigurnost ne smiju podrazumijevati same po sebi, pogotovo zbog pojačanog vanjskog uplitanja, kao i zbog mogućeg prelijevanja trenutne krize na istoku Evrope – navedeno je u izjavi koja je na insistiranje Hrvatske dopunjena:

– U tom smislu od posebnog je interesa da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zasnovani na načelu jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, kako je zacrtano u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i proces reformi na eVropskom putu – navedeno je u starteškom dokumentu EU.

U posebnoj izjavi istog dana lideri u Bosni i Hercegovini su pozvani su i na finaliziranje ustavne i izborne reforme, vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje. U tom kontekstu najavljen je angažman evropskih političara na najvišem nivou.

Tehničke izmjene

Vlada Nizozemske ranije je saopćila kako pozdravlja odluku Evropske unije o usvajanju Strateškog kompasa, ali i da žali zbog činjenice da je tekst izmijenjen tako da sadrži i reference koje se odnose na diskriminatorni koncept konstitutivnih naroda, odnosno kako niti jedan zakon, koji dodatno produbljuje etničke podjele, ne bi trebao biti usvojen. S ovom izjavom složili su se Luksemburg, Belgija, ali i Njemačka.

U međuvremnu kako je potvrđeno za N1, ambasadori SAD, OSCE i delegacije EU u BiH poslali su Intereresornoj radnoj grupi za izbornu reformu tekst paketa o integritetu izbora. Radi se o tehničkim izmjenama Izbornog zakona o kojima se također pregovaralo u Sarajevu. Protiv su bili pregovarači iz HDZ BiH koji insistiraju da se izmjene izbornog paketa mogu podržati samo u paketu sa izbornim modelom za Predsjedništvo i Dom naroda FBiH.

U paketu kojeg su dostavili ambasadori nema prijedloga HDZ-a o izboru članova Centralne izborne komisije koje bi pored Predstavničkog, trebali i podršku Doma naroda Parlamentarne skupštine. Također, u paketu integriteta nema ni prijedloga SNSD-a o ukidanju glasanja putem pošte.

U SDA su ranije potvrdili da će osigurati glasove da se paket integrieta nađe u parlamentarnoj proceduri, ukoliko to pitanje ne bude usaglašeno na sjednici Interresorne radne grupe.

Moguć nastavak pregovora o Izbornom zakonu u Briselu

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO