fbpx
Ponedjeljak, svi 06

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

MNOŠTVO KANDIDATA: Ko će iz ZDK na listu sankcija SAD-a?

by | velj 1, 2022 | 0 comments

Posljednjih dana u bosanskohercegovačkoj  javnosti, posebno političkoj, licitira se sa eventualnim imenima koja bi mogla dospjeti na listu sankcija SAD-a iz BiH. Podsjetimo, na proširenoj američkoj listi sankcija, osim Milorada Dodika, nalazi se i njegov savjetnik Milan Tegeltija. Također, Amerikanci su na ‘Crnu listu’ stavili njegovu suprugu Tijanu, kao i doskorašnjeg formalnog, a od neki dan neformalnog predsjednika PDA stranke Mirsada Kukića.

State department je na stranici obrazložio odluku: “Tegeltija i Kukić su stavljeni na sankcije radi umiješanosti u značajnu korupciju. Ove oznake čine Tegeltiju i Kukića nepodobnim za ulazak u Sjedinjene Države. Njihovim djelovanjem narušena je vladavina prava, vjera javnosti u demokratske institucije i javne procese njihove vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH. Oznake Kukića i Tegeltije date su u skladu sa članom 7031(c) Zakona o izdvajanjima za Stejt department, inostrane operacije i srodne programe”, navodi se na stranici State Departmenta.

Podsjećanja radi, nešto ranije sankcije su objavljene za Milorada Dodika i Alternativnoj televiziji iz Banja Luke zbog veza s Dodikom.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

Kako se navodi na internet stranici Ministarstva finansija SAD, listu pojedinaca i njihovih kompanija u određenim državama objavila je 8. decembra Kancelarija za kontrolu strane imovine (Office of Foreign Ašets Control).

Ova Kancelarija upravlja i sprovodi ekonomske i trgovinske sankcije zasnovane na ciljevima američke spoljne politike i nacionalne bezbednosti protiv ciljanih stranih zemalja i režima, terorista, međunarodnih trgovaca narkoticima, onih koji su uključeni u aktivnosti koje se odnose na širenje oružja za masovno uništenje i drugim pretnjama nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici ili ekonomiji Sjedinjenih Država.

U narednom periodu bit će poznato još imena koja su pod sankcijama iz naprijed navedenih ili, pak, drugih razloga. I dok na području Zeničko-dobojskog kantona vlast nestrpljivo iščekuje objavu imena, zaboravljaju kako su upravo oni najveći kandidati da dospiju na neslavnu listu. Praktično, oni su tu već jedan korak učinili sami.

Javnost u našoj zemlji još nije zaboravila kako je Vlada ZDK, koju čine SDA, NES, HDZ BiH, SBIH i samostalni zastupnik Omer Škaljo, dospjela na crnu listu SAD-a. Tada su SAD vrlo direktno poručile Vladi ZDK da više nije pouzdan partner u borbi protiv korupcije.

U obrazloženju svoje odluke, Ambasada SAD poziva na dosljednost promovisanju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja u Bosni i Hercegovini, i da ZDK očito nije pouzdan partner u ostvarenju tih ciljeva.

Podsjetimo, uslijedilo je to nakon što je Skupština ZDK donijela Izmjene i dopune Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova s ciljem ograničavanja dobrog upravljanja, nakon čega je ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson žurno uputio pismo vlastima ZDK.

Zbog svega navedenog, u političkim krugovima ZDK-a nervozno iščekuju objavu novih imena koji će se naći na spisku sankcioniranih, a sve zbog svjesnosti da su ozbiljni kandidati da se zbog naprijed navedenog neko, konačno, sankcionira.

U međuvremenu, pokušavaju lopticu prebaciti na najveći “politički trn u oku” proteklih šest godina – zeničkog gradonačelnika. Njega su, podsjetimo, početkom decembra uhapsili, a sada, očekivano, priželjkuju i da se njegovo ime nađe na listi osoba kojima će biti izrečene sankcije.

Pravdaju to činjenicom da se ime Fuada Kasumovića nalazi u određenim izvještajima američkih službi, međutim, radi se o izvještaju koji datira otprije najmanje četiri godine. Dakle, da postoje stvarni razlozi i elementi njegovo ime do sada bi se već našlo na listi sankcioniranih, međutim do toga, barem za sada, nije došlo.

Ipak, vrijeme je najbolji pokazatelj pa će tako u narednom periodu biti poznato ko će iz ZDK uistinu na listu sankcioniranih, odnosno hoće li to biti neko od čelnih ljudi stranaka koje čine većinu u Skupštini ZDK ili pak prvi čovjek Zenice. Jedno je neupitno – kandidata ne nedostaje.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. MNOŠTVO KANDIDATA: Ko će iz ZDK na listu sankcija SAD-a? - Portal 072info - […] Kompletan tekst čitajte ovdje. […]

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO