fbpx

Mikulić se sastao sa Šmitom: BiH ne može biti funkcionalna i održiva država bez Hrvata

by | velj 7, 2022 | 0 comments

Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) sastao se sa Martinom Mikulićem, predsjednikom Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) i političim aktivistom.

Šmit želi saslušati različita mišljenja

Mikulić je na Twitteru naveo da je sa Šmitom razmijenio mišljenja i konstruktivno razgovarao.

– Naglasio sam da se vladavina prava u BiH ne smije zaobići da je neophodno prevođenje presude Ljubić da bi izbori mogli biti provedeni u skladu s Ustavom BiH – naveo je Mikulić, te istakao kako je poštivanje Ustava BiH neophodno.

Mikulić je o sastanku sa Šmitom govorio i za “Bild.ba”.

– Šmit se doimao kao iskren sagovornik koji želi saslušati različita mišljenja kako bi dobio cjelovitu sliku o stanju u BiH. Naravno, pozdravio sam takav pristup te sam vrlo jasno označio kako BiH ne može biti funkcionalna i održiva država bez Hrvata i njihovog Ustava zajamčenog prava na biranje vlastitih političkih predstavnika – kazao je Mikulić za “Bild.ba”.

Izbori u BiH trenutno neprovodivi

Istakao je da je upozorio Šmita o tome kako su izbori u BiH trenutno neprovodivi, jer nisu u skladu s Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Također je sam naglasio kako je trenutni Izborni zakon neustavan i da BiH trenutno ne može imati ni slobodne ni demokratske izbore. Svaki izborni ciklus mora biti usklađen s Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, stoga je potrebno implementirati odluku Ustavnog suda u predmetu Ljubić. To je ključna poruka koju sam prenio g. Šmitu – rekao je Mikulić za “Bild.ba”.

(DnevniAvaz.ba)

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO