fbpx

Lideri Trojke nemaju ni snage ni volje da dogovore zajedničkog kandidata. Izetbegović trlja ruke

by | ožu 30, 2022 | 0 comments

Iako još uvijek nije riješen problem finansiranje Općih izbora, oko čega CIK vodi žestoku pravnu borbu, predizborna kampanja se zahuktava, stranke pozicioniraju, a eventualni kandidati reklamiraju.

Među najagilnijim svakako je Bakir Izetbegović koji već mjesecima obilazi dijasporu po evropskim gradovima i na skupovima ih poziva da glasaju i budu prevaga. Iako Izetbegović ne govori da glasaju za SDA i njega, sigurno je da im ne sugerira da glasaju za npr. Nezavisni blok.

U neprestanoj kampanji je i Milorad Dodik sa svojim opasnim akrobacijama otimanja nadležnosti, dok se kampanja za Dragana Čovića i HDZ odvija sama po sebi, a s obzirom na to da je sve stranke okupio u HNS – nema ni konkurencije.

S druge strane, stranke Trojke – od kojih se očekivao zajednički nastup – u svojevrsnom rasuli i svaka stranka na svoju stranu vuče.

Iako brojni analitičari i politički veterani smatraju da je zajednički nastup jedina mogućnost za promjenu (onako kako je to urađeno za lokalne izbore), čini se da je sve manje volje ali i strpljenja unutar SDP-a, NiP-a i NS-a da se pronađe kandidat kojeg bi sve tri stranke podržale u političkoj areni protiv Izetbegovića.

U nedavnom intervjuu za Raport, bivši šef Naše stranke, Predrag Kojović iskreno je kazao da nema dogovora i te je kazao nešto što može značiti i kraj ove koalicije.

“Dogovora još nema. Moram priznati da sam jako nezadovoljan, pa i ljut, zbog te činjenice jer mi se čini da bez zajedničkog kandidata zapravo nema ni Trojke, najuspješnije i najefikasnije koalicije u bh. politici”, rekao je Kojović.

Koliko trenutni šef NS-a, Edin Forto, želi zajedničkog kandidat nije poznato do kraja, jer se rijetko o tome oglašavao posljednjih mjeseci.

S druge strane, Nermin Nikšić i Elmedin Konaković deklarativno podržavaju tu ideju i dalje, ali koraka više – nema. Čak šta više, obojica smatraju da ako ne bude zajedništva to nije ‘smak svijeta’.

To je ponovio sinoć Nikšić gostujući na televiziji Hayat ističući da će biti zajednički kandidat, ali da i ne mora, te da SDP ima pravo da predloži svog.

Slično je ranije govorio i Konaković, samo iz perspektive NiP-a, koji je favorizirao Denisa Zvizdića kao mogućeg protivnika Izetbegoviću.

Prema Raportovim informacijama, posljednjih mjeseci nije bilo nikakvih ozbiljnih razgovora na ovu temu, dijelom zbog pregovora o Izbornom zakonu te Dodikovog blokiranja institucija, ali drugim dijelom i zbog nedostatka iskrene volje i čekanja da neko popusti.

Sudeći prema trenutnoj postavci, lideri Trojke nemaju snage niti ideje o ličnosti oko koje bi se mogli okupiti i napraviti presedan u političkom diskursu BiH.

Trenutni problemi – nacionalni naboj, drama oko Izbornog zakona, Čovićev bojkot, kao i Dodikovo mahnitanje, naruku idu samo Izetbegoviću. Stranke Trojke u svemu gube vrijeme, a u slučaju totalne razuđenosti smanjuju sami sebi šanse da razvale čvrsto upleteni sistem nacionalnih stranaka.

Raport.ba

A5A5315C FBCC 4246 9110 372D92C69621

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO