fbpx

Kuda plovi nova tuzlanska vlast: Populistička retorika ili istinska briga o građanima

by | velj 20, 2022 | 0 comments

Irfan Halilagić, mladi političar iz Lukavca, bivši kandidat za načelnika te općine i predsjednik lokalnog odbora SDA, odlukom Izvršnog odbora stranke na kantonalnom nivou, izabran je za mandatara za sastav novog saziva Kantonalne vlade.

Izborom Halilagića, iz SDA navode da uvode novu paradigmu u politici u Tuzlanskom kantonu, čime pokazuju na djelu ono što su govorili u proteklom periodu, a to je davanje prilike mladim ljudima.

 

“Nemamo puno vremena do izbora, pred nama je ozbiljan i težak posao, a svi smo sigurni da će on kvalitetno odgovoriti ovoj odgovornoj poziciji”, kazao je, između ostalog, predsjednik Kantonalnog odbora SDA u Tuzli Fahrudin Skopljak.

 

Novoizabrani mandatar za sastav budućeg saziva Kantonalne vlade svjestan je da se pred njim nalazi izuzetno ozbiljan posao.

 

“Naši koalicioni partneri u proteklih nekoliko dana su izlazili sa određenim principima i lično mogu reći da su oni, pored naših unutarstranačkih dogovora i ciljeva, jedan od motiva zašto sam prihvatio biti kotač na tom cijelom putu, kada je riječ o realizaciji konkretnih stvari”, kazao je Halilagić.

 

Šta će uraditi novi premijer?

 

Brza analiza stanja u budžetu i pojedinačnim resorima, mjera i strategija koje se provode – nešto je čemu će se na samom početku Halilagić posvetiti, istaknuvši da sve dobre poteze i pozitivne projekte koje su prethodnici započeli, nova vlast neće opstruirati.

 

“Sistemski ćemo raditi na poboljšanju života svakog građanina Tuzlanskog kantona, posebno imajući u vidu trenutne okolnosti u kojem se društvo nalazi. Naša senzibilnost mora biti na najvećem mogućem nivou, a sve kategorije koje su u nadležnosti kantona, poput boraca, zdravstvenih i radnika u obrazovanju, zaposlenika u unutrašnjim poslovima, poljoprivrednika i đaka, imat će poseban tretman”, obećava Halilagić.

 

Pored SDA u novoj parlamentarnoj većini nalaze se i Socijaldemokrate BiH, Demokratska fronta, Stranka za BiH te nezavisni zastupnik Smajo Mandžić. To je ukupno 18 zastupničkih ruku, što predstavlja tijesnu većinu.

 

Kada je riječ o planu budućeg rada, koalicioni partneri su već počeli razgovarati. Isto im je viđenje osobe koja bi se trebala naći na čelu kantona, a kako navode to mora biti stručna i opće prihvatljiva osoba, koja ne zadovoljava samo kriterije iz stranke koja je predlaže.

 

Jednima smanjiti naknade, a drugima povećati

 

Nekoliko dana prije smjene saziva vlade koju je predvodio SDP-ov premijer Kadrija Hodžić na “nožu javnosti” našla se informacija da su političari u Tuzlanskom kantonu donijeli odluku o povećanju plata i naknada izabranim zvaničnicima u prosjeku za 8,6 posto.

 

Ali, iz nove parlamentarne većine, konkretnije Demokratske fronte i Socijaldemokrata BiH već sada se zalažu za ukidanje navedene odluke te realizaciju pordiljske naknade u iznosu od hiljadu konvertibilnih maraka mjesečno.

 

“Kroz svoje skupštinsko djelovanje, tražit ćemo racionalizaciju i smanjenje parafiskalnih nameta za privredu, koje se prije svega ogleda u ukidanju parafiskalnog nameta – naknade za općekorisne funkcije šuma. Zalagat ćemo se za depolitizaciju obrazovanja i tražiti da se isprave režimske nezakonite smjene više od 120 direktora u osnovnim i srednjim školama TK, na način da se postupak vrati u prethodno stanje prije nezakonitih smjena. Na ovaj način ćemo izbjeći mnoge tužbe i naknade šteta koje bi išle nauštrb građana TK”, set je principa djelovanja Socijaldemokrata BiH.

 

Iz ove stranke navode da će zahtijevati da se poslovanje, kao i imenovanja u strateški važnim ustanovama kao što je Univerzitetski klinički centar Tuzla vrati u zakonske okvire, a ne da se na rukovodeća mjesta, kao što je to radila prethodna vlada, imenuju osobe koje ne zadovoljavaju zakonske uslove, sa sumnjivim doktoratima na neakreditovanim fakultetima.

 

“Istinski ćemo se boriti protiv nepotizma i zapošljavanja najbližih srodnika zastupnika, ministara i stranačkih funkcionera, a ne deklarativno kako je to radila prethodna vlast. U javnosti su pričali da su protiv nepotizma i korupcije, a iza kulisa bez konkursa, zapošljavali najbliže srodnike i bavili se sistemskom korupcijom”, ističu iz Socijaldemokrata BiH.

 

Iz DF-a traže povećanje plata svim radnicima u osnovnom i srednjem obrazovanju, shodno razlici između posljednjeg povećanja i inicijative Kluba te stranke u iznosu od 18,5 posto.

 

“Povećanje naknade za oboljele od celijakije, sagledavanje mogućnosti povećanja boračkih naknada i naknada za nezaposlene demobilisane borce, zaustavljanje imenovanja zvaničnika koji imaju potvrđenu optužnicu, stavljanje van snage svih neustavnih i nezakonitih odluka bivše skupštinske većine i Vlade TK”, zahtjevi su DF-a, kao i njihove smjernice budućeg djelovanja.

 

Istog stava su i u Stranci za BiH, iz koje navode da je jačanje institucija kantona njihov glavni prioritet, uz donošenje odluka unutar institucija, bez dopuštanja njihovog kreiranja u centrima moći.

 

“Mlada maska za stare SDA priče”

 

S druge strane, iz nove opozicije setove principa tek kreirane vlasti smatraju čistim populizmom. Nedugo nakon javnog objavljivanja imena mandatara za sastav novog saziva Kantonalne vlade, oglasili su se iz Naše stranke navodeći da građani Tuzlanskog kantona već imaju razloga za zabrinutost. Kako su ustvrdili, Halilagić je samo mlada maska za stare SDA priče.

 

“SDA imenuje Halilagića pod krinkom da daje priliku mladima ne bi li tim činom stvorila utisak o vlastitim dobrim namjerama. Međutim, ono što se iza njegovog imenovanja krije jest beskrajna lojalnost stranačkim šefovima zahvaljujući kojoj je i dosad napredovao u stranačkoj hijerarhiji pa i u poslovnoj. Halilagić iza sebe nema nikakvih društveno korisnih rezultata”, tvrde iz Naše stranke.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO