fbpx
Ponedjeljak, tra 29

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Komisija za koncesije BiH ili institucionalna lakrdija: Novim imenovanjem utaban put za HE Buk Bijela

by | velj 23, 2022 | 0 comments

Ovim je nastavljena institucionalna lakrdija s ciljem legalizacije izgradnje hidroelektrana na Drini u saradnji vlasti RS-a i Srbije, mimo odluke institucija BiH.

Tegeltija se odlučio na ovaj potez nakon što je Sud BiH donio presudu da Komisija za koncesije BiH u trenutnom sastavu ne može odlučivati o izgradnji tri hidroelektrane na Drini čime je uvažena tužba člana komisije Mensura Šehagića i automatski poništena legalnost tog tijela te će predmet, najvjerovatnije, biti vraćen Ustavnom sudu BiH na odlučivanje.

Šehagić je, podsjetit ćemo, pred Sudom BiH, u septembru prošle godine pokrenuo upravni spor, ocijenivši da je upitna legalnost ove komisije. To je učinio zato što sastav komisije ne odražava administrativnu i etničku strukturu Bosne i Hercegovine.

 

Klix.ba je u posjedu posljednje obavijesti Mensura Šehagića koji je predsjedavajućem i zamjeniku Komisije, kao i članovima, dostavio otpusno pismo iz bolnice u kojem ih je zamolio da ga oslobode rada “u ovakvoj Komisiji”, dok oni uz pomoć Suda BiH, Vijeća ministara BiH i Ministarstva vanjske trgovine osiguraju vrijeme da ga zamijene na mjestu člana Komisije.

“Ako to ne uradite, direktno ugrožavate moje daljnje liječenje i moj život”, napisao je.

 

Šehagić je upozorio da je ovim imenovanjem za predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH, iako to mjesto u rasporedu rukovodećih kadrova u Vijeću ministara BiH pripada Bošnjacima, pokazano da imaju apsolutnu podršku u donošenju odluka od vodećih kadrova iz entiteta RS.

 

“A ta odluka je da ispred Komisije BiH u zajedničkoj komisiji, gdje država vodi spor sa entitetom, Vi predlažete šest članova Komisije iz tog entiteta, od sedam. I pri tome je za Vas nebitna činjenica o teritorijalnoj zastupljenosti i nacionalnom i stručnom balansu u toj Komisiji”, napisao je.

On je također istakao da je su njegovi zdravstveni problemi počeli imenovanjem u Komisiji za koncesije BiH.

 

“Pritisci koji su na mene vršeni sa svih strana doveli so do slabljenja mog inače čeličnog zdravlja. Uklanjanjem štitne žlijezde i primanjem radioaktivnog joda u Kliničkom centru u Banjoj Luci je zaustavljeno širenje opake bolesti koja me napala. Nakon presude Suda BiH kojom se poništava vaše rješenje od 20.9.2021. i predmet vraća na ponovno odlučivanje će pomoći da se na čistac izvedu stvarne činjenice”, zaključio je.

 

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO