fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Kina odbila ruski napad na Ukrajinu nazvati invazijom

by | velj 24, 2022 | 0 comments

Kina je odbila rusku vojnu ofanzivu u Ukrajini, koja je u toku, nazvati invazijom. Pod pritiskom novinara da se izjasni o situaciji u Ukrajini, pomoćnica ministra vanjskih poslova Kine Hua Chunying rekla je da ne bi žurila sa zaključkom.

 

U 6 sati ujutro po moskovskom vremenu, 24. februara, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je “specijalnu vojnu operaciju” za “demilitarizaciju i denacizaciju” svog istočnoevropskog susjeda, u onome što je izgledalo kao unaprijed snimljeno nacionalno obraćanje snimljeno tri dana ranije. Ubrzo nakon toga ukrajinske odbrambene vlasti izvijestile su o intenzivnim raketnim napadima širom zemlje, dok su ruske kopnene i zračne snage viđene kako prelaze na teritoriju pod kontrolom Kijeva.

 

Na konferenciji za novinare u Pekingu pomoćnica kineskog ministra vanjskih poslova Hua Chunying osvrnula se na ono što je nazvala “tipičnim zapadnim okvirom” situacije nakon što je novinar upotrijebio izraz “invazija”. “Kina ne bi žurila sa zaključkom”, rekla je ona.

 

Tokom narednog sata, dok je više puta bila gurana na neobavezujući stav Kine u vezi s krizom, činilo se da je službenica otišla što je dalje mogla, a da nije otvoreno ugrozila bliske odnose Pekinga s Moskvom.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO