fbpx

Kako je užurbana evropska metropola u samo sedam dana postala centar ratne zone

by | velj 27, 2022 | 0 comments

Uz sirene koje odjekuju gradom, neopisivo glasni prasak eksplozija i udara – transformacija koju je gradu nanijela ruska invazija na Ukrajinu bila je nadrealna, prenosi CNN.

 

Prije samo sedam dana, Dnjeprovski park je bio pun trkača i biciklista koji su iskoristili sunčano vreme da odrade nedeljni trening.

 

Park u kojem nema saobraćaja nalazi se na ostrvu preko puta rijeke i starog grada, a obale su obrubljene pješčanim gradskim plažama gdje djeca obično trče, posmatrajući patke kako plivaju.

 

U historijskom Mariinskyi parku porodice su šetale okolo, a djeca su uživala na igralištu s velikim barovima za majmune u obliku čamaca.

 

Sada se isti grad potresa od stalnog toka vijesti o još jednom zastrašujućem incidentu. Šestogodišnji dječak ubijen u jakoj paljbi. Visoka stambena zgrada je pogođena. Uništena brana Kijevskog rezervoara. Ulice su puste, osjećaj straha visi u zraku.

 

Mnogi su pobjegli iz grada, ohrabreni od vlasti da odu dok je još bilo šanse. Državna željeznička kompanija već danima šalje dodatne vozove koji idu na zapad, a glavna željeznička stanica u Kijevu puna porodica koje se nadaju da će ući na sljedeću.

 

Isti ljudi koji su rado kupovali u modnim radnjama duž kijevskih bulevara, večerali u modernim restoranima sada su zbijeni u podrumima, podzemnim parkiralištima i stanicama podzemne željeznice.

 

Umjesto da se druže s prijateljima, uživaju na suncu, oni sada spavaju na podovima, pokušavajući da smire svoju djecu koja ne razumiju zašto ne mogu u vrtić.

 

Unatoč šoku i patnji posljednjih dana, stanovnici Kijeva pokazuju nevjerovatnu odlučnost i prkos, piše CNN.

 

U roku od nekoliko sati nakon početka invazije, više od 18.000 se odazvalo pozivu da brane grad, preuzevši oružje od vlasti, rekao je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

 

U hotelu u kojem borave mnogi zapadni novinari u centru grada, osoblje, koje sada boravi tamo umjesto da budu kod kuće sa svojim porodicama, naizmjenično dijele ćebad i flaše s vodom u skloništima i služe četiri različite vrste jela s jajima.

 

Putevi Kijeva koji su nekada bili zakrčeni gustim saobraćajem sada su prazni. Elektronski znakovi koji su prikazivali novosti o saobraćaju prošle sedmice sada pokazuju sasvim drugačiju poruku: “Slava Ukrajini!”

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO