fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Hrvatski ministar odbrane: HVO je ratovao za konstitutivnost

by | tra 8, 2022 | 0 comments

Ministar odbrane Mario Banožić ocijenio je iznimno važnim za Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u našoj zemlji što se Hrvatska u Strateškome kompasu EU izborila za navođenje konstitutivnih naroda BiH za što su se po njemu borili i pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, koji upravo obilježava 30 godina od utemeljenja.

Tokom cijele ove sedmice raznim manifestacijama obilježava se 30 godina otkako je vodstvo Hrvata u BiH donijelo odluku o utemeljenju vojne sile Hrvatskoga vijeća odbrane. Na ceremoniji koja je upriličena u vojarni Stanislava Baje Kraljevića u Mostaru, u kojoj je smješten Prvi gardijski puk Oružanih snaga BiH koji baštini tradiciju HVO-a, sudjelovao je ministar odbrane Mario Banožić.

BITAN DOKUMENT

U izjavi za medije čestitao je 30. godišnjicu utemeljenja Hrvatskoga vijeća odbrane i izrazio saučešće zbog pogibije i stradanja velikoga broja njegovih pripadnika.

Dodao je kako Hrvatska snažno podupire načela za koja su se borili branitelji iz HVO-a što se potvrdilo prilikom nedavnog usvajanja Strateškoga kompasa na Evropskom vijeću kada je na inzistiranje hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića i ministra Gordana Grlića Radmana uvršteno da se u dokumentu o BiH navedu konstitutivni narodi.

– Usvojen je bitan dokument koji promatra sigurnost cijeloga kontinenta u sljedećih deset godina da se pronađe taj nužan pojam konstitutivnosti naroda hrvatskog naroda i svih naroda što je bitna podloga za stabilnost za što su se i pripadnici HVO-a borili – rekao je ministar Banožić.

Milanović će položiti vijence sutra

On je naveo kako ministarstvo odbrane Hrvatske snažno podupire Oružane snage BiH što pokazuje kroz obuku časnika na Hrvatskom vojnom učilištu, transferom znanja i razmjenom iskustava.

Centralna svečanost povodom 30. godišnjice HVO-a održava se sutra u Mostaru na kojoj će sudjelovati hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

On će pred centralnim spomen obilježjem u Mostaru položiti vijence i zapaliti svijeće za poginule i nestale pripadnike HVO-a, uručiti odličja za četiri Zborna područja HVO-a, posthumno generalu Ivi Lozančiću te održati govor tokom svečane akademije, prenosi Hina.

h

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO