fbpx

Dodik: Postoji varijanta da RS sama organizuje izbore

by | tra 3, 2022 | 0 comments

Republika Srpska će na izborima dobiti demokratsku vlast, a postoji i varijanta da sama organizuje izbore, izjavio je danas član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

– Nama je izborni proces otrgnut, kao i mnoge druge stvari. Republika Srpska je subjekat izbornog procesa, a na nivou BiH se sastavljamo i niko se ne bira na ovom nivou. To govori o intenciji onih koji su stvarali Dejtonski sporazum da subjektivitet nad izborima preda entitetima – rekao je Dodik novinarima.

On je ponovio da Republika Srpska nema koristi od BiH i da je radi toga zaustavljena u razvoju.

– Čitam ovih dana izjave da ne bi bilo ove krize i da sam kriv što nema dogovora u Federaciji BiH da su lideri Republike Srpske pristali da se član Predsjedništva BiH bira u parlamentu BiH, što je antidejtonski i antiustavno. Znači da smo uvijek krivi, što je nevjerovatno. Na stolu može samo biti ustavan izbor članova Predsjedništva BiH – rekao je Dodik i naveo da se neće ponašati antiustavno.

Dodik je ponovio da se pitanje imovine neće rješavati na nivou BiH, jer je ovo pitanje riješeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom.

– To što sada pokušavaju putem Ustavnog suda da ruše Ustav nećemo prihvatiti – kategoričan je Dodik.

Komentarišući izbore u Srbiji, Mađarskoj i Sloveniji, Dodik je ocijenio da Srpska ima odlične odnose sa postojećim strukturama u Srbiji i Mađarskoj.

– Postoje različiti rezultati izbora, a jedan od njih jeste da ostane sadašnja vlast u Srbiji, a isto je moguće i u Mađarskoj. Vjerujem da će tako i ostati, jer je volja naroda takva i da će u demokratskoj proceduri to biti i ojačano – rekao je Dodik.

Kada je riječ o Sloveniji, kaže Dodik, ova zemlja je pokazivala interesovanje za BiH, a slovenački predsjednik Borut Pahor je pitao zašto se BiH ne raziđe.

Avaz

1643203299 Dodik Milorad 750x521 1

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO