fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Denis Bećirović: Antiustavni i destruktivni postupci organa RS prouzrokovali najtežu sigurnosnu krizu u postdejtonskom periodu

by | velj 17, 2022 | 0 comments

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za srijedu, 23. februar 2022. godine, te će ovo biti prilika da se ponovo u institucijama BiH govori o stanju u BiH.

Tako je delegat Denis Bećirović (SDP) uputio pitanja predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji o tome šta je konkretno učinilo Vijeće ministara BiH s ciljem informiranja država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma (SAD, EU, UK, Velika Britanija i Sjeverna Irska, Njemačka, Francuska, Rusija i Ujedinjene nacije) o opasnom i agresivnom napadu organa bh. entiteta RS na ustavni poredak države BiH.

U obrazloženju Bećirović navodi da antidejtonski, antiustavni i destruktivni postupci organa bh. entiteta RS s namjerom rušenja državnih zakona i ustavnog poretka nezavisne, suverene i nedjeljive države BiH već su prouzrokovali najtežu sigurnosnu krizu u postdejtonskom periodu.

„Ako se hitno ne zaustave mogu dovesti do krajnje opasnih i nesagledivih posljedica po očuvanje mira i stabilnosti u BiH i regionu. Između ostalog ovo pitanje postavljam jer je obaveza i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da dosljedno i u cjelini poštuje i provodi Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH kao i legalno usvojene zakone države BiH koje su jednoglasno i u demokratskoj proceduri usvojili poslanici Predstavničkog doma i delegati Doma naroda PSBiH“, navodi Bećirović.

Inače, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na ovoj sjednici zakazanoj trebalo da razmatra i Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim bi se trebali ubrzati postupci kod kojih postoji rizik od prekomjernog trajanja.

(nap.ba)

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO