fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Borrell obavio pojedinačne razgovore sa Izetbegovićem, Čovićem i Dodikom: EU ima alate da pomogne

by | velj 12, 2022 | 0 comments

Tokom razgovora Borrell je naglasio potrebu za potpuno funkcionalnim institucijama u skladu sa Ustavnom Bosne i Hercegovine i putu zemlje prema Evropskoj uniji.

 

“Potreban je dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi”, dodao je.

 

On je ponovio spremnost EU, zajedno sa SAD-om, da se i dalje angažuje na pružanju podršci u postizanju izbalansiranog dogovora kojim se rješavaju primjedbe svih stranaka i koji bi bio u skladu sa standardima EU-a te omogućio zemlji da napreduje na svom putu prema EU. Pozvao je relevantne stranke da pokažu političku hrabrost i odlučnost kako bi se dogovor postigao na vrijeme da bi bio implementiran za predstojeće opće izbore u oktobru.

 

Podsjetio je na punu posvećenost EU teritorijalnom integritetu, suverenitetu i cjelovitosti Bosne i Hercegovine te spremnost EU da iskoristi sve dostupne instrumente iz njenog paketa alata kako bi pomogla zemlji da prevaziđe trenutnu političku krizu i u potpunosti se fokusira na neophodne reforme u skladu sa evropskom perspektivom zemlje.

 

Čović je Borrellu kazao da su hrvatski “predstavnici” u toku pregovora o izbornoj reformi bili konstruktivni, te je upozorio da su “predstavnici bošnjačkog naroda nastupili bez iskrene želje za postizanjem dogovora”.

Dodao je da je legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svim administrativno-političkim nivoima vlasti, ključno za Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

Dodik je informisao Borrella da Republika Srpska ne preduzima aktivnosti koje su suprotne Ustavu BiH niti bilo šta što bi dovelo do podjele zemlje, te da svi oni koji spominju raspad BiH ne doprinose stabilizaciji prilika u BiH.

 

Dodao je da RS podržava dogovor Hrvata i Bošnjaka po pitanju članova Predsjedništva BiH i Doma naroda.

 

Izetbegović je upoznao Borrella sa aktuelnim pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je važnost pronalaska rješenja kojim bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te omogućilo jačanje funkcionalnosti FBiH kroz uklanjanje mehanizama za blokade i reduciranje ovlasti Doma naroda FBiH.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO