fbpx

Blinken otkazao sastanak s Lavrovom: Invazija počinje i Rusija odbacuje diplomatiju

by | velj 23, 2022 | 0 comments

Ovo je signal da su razgovori Washingtona i Moskve o ukrajinskoj-ruskoj krizi za sada završeni.

“Sada kada vidimo da invazija počinje i da je Rusija jasno stavila do znanja da odbacuje diplomatiju, nema smisla nastaviti sa tim sastancima u ovom trenutku. Konsultovao sam se sa našim saveznicima i partnerima i svi se slažu”, rekao je Blinken.

Blinken je rekao da je u utorak poslao pismo Lavrovu kako bi ga obavijestio o odluci. On je rekao da su SAD i dalje privržene diplomatiji samo ako je Rusija spremna da preduzme vidljive korake i da međunarodnoj zajednici pruži bilo kakav stepen povjerenja, misleći na deeskalaciju i pronalaženje diplomatskog rješenja.

 

Blinkenova objava dolazi dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao dva separatistička regiona u Ukrajini kao nezavisne i najavio da će tamo rasporediti ruske “mirovne” snage.

Američki predsjednik Joe Biden i najviši američki zvaničnici rekli su u utorak da su Putinovi potezi označili početak nove ruske invazije na Ukrajinu, a Biden je najavio prvu tranšu sankcija kao odgovor Zapada.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian također je najavio da se njegov sastanak s Lavrovom koji je bio zakazan za petak otkazuje.

 

Blinken je večeras govorio u State Departmentu zajedno s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom, koji se u utorak u Washingtonu sastao s Bidenom i ministrom odbrane SAD-a Lloydom Austinom.

 

Kuleba je pozdravio američke sankcije i pozvao svjetske sile na još oštrije kažnjavanje politike zvanične Moskve, posebno ekonomski.

 

Evropska unija će uvesti oštre sankcije Moskvi, a Njemačka je zaustavila certifikaciju gasovoda Sjeverni tok 2.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev komentirao je odluku Njemačke da privremeno obustavi puštanje u rad projekta Sjeverni tok 2 te je poručio kako će ta odluka imati višestruke posljedice po Evropu.

 

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin danas je službeno od Gornjeg doma ruskog parlamenta zatražio dozvolu za slanje vojske izvan granica Rusije. Nedugo zatim, kao što se i očekivalo, njegov zahtjev je odobren. Rusija je jučer ukrajinske regije Donjeck i Lugansk proglasila nezavisnim republikama.

 

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO