fbpx

Biserko: Nije slučajno da Dodik sve vrijeme podržava Čovića, Beograd nema interes da se…

by | sij 31, 2022 | 0 comments

Predsjednice Helsinškog komiteta za ljudska prava Srbije Sonja Biserko je komentarišući pregovore o izbornom zakonu u Neumu rekla kako upravo izostanak konačnog dogovora krizu u BiH produbljuje do daljnjeg bez naziranja raspleta.

Veliku odgovrnost za aktuelnu situaciju u regionu, kazala je Biserko, imaju Evropska unija i NATO jer su duboko “ugrađeni” u region.

– Dopustili su oživljavanje nacionalnih strategija, prije svega srpske, koja se posljednjih godina sprovodi kao “srpski svet”. Beograd i dalje smatra da su stvorene istorijske okolnosti za realizaciju tog projekta koji je već daleko odmakao. Stoga, Beograd ima interes da se Bošnjaci radikalizuju na čemu stalno i insistiraju, posebno Dodikova retorika. Također, Beograd nema interes da se situacija između Bošnjaka i Hrvata reguliše, a time i Federacija učini funkcionalnom. Nije slučajno da Dodik sve vrijeme podržava Čovićeve zahtjeve i da su u suštini partneri na istom zadatku, navodi ona.

Biserko dodaje kako NATO i EU moraju učiniti neke radikalnije poteze kako BiH doveli do tačke funkcionalnosti.

– Nije uverljivo da se pregovara sa ljudima koji su do jučer bili na drugačijim projektima. Zato sankcije treba da budu učinkovitije što pre. Ne može se samo razgovarati sa liderima tri naroda, koji su uzurpirali sve poluge vlasti i pre svega čuvaju svoje stečene pozije, u prvom redu finansijske. Oni nemaju interes da se dogovore, navodi predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Srbije, rekla je Biserko za N1.

 

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO