fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Bećirović traži da se raspravlja o istrazi Tužilaštva BiH o antiustavnim postupcima iz RS-a

by | velj 23, 2022 | 0 comments

Delegat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović uputio je Kolegiju Doma naroda BiH prijedlog dopune dnevnog reda današnje sjednice ovog doma državnog parlamenta.

 

On predlaže da se u dnevni red 20. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, zbog krajnje, kako kaže zabrinjavajućih sigurnosnih, pravnih i političkih okolnosti u državi Bosni i Hercegovini, uvrsti sljedeća tačka: Razmatranje Informacije Tužilaštva BiH o provođenju istrage protiv lica koja su pokrenula antidejtonski i antiustavni postupak pravne secesije bh. entiteta Republika Srpska od međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i nezakonitog rušenja nekih od najvažnijih bosanskohercegovačkih državnih institucija.

 

U obrazloženju navodi kako destrukcija državnih institucija, oduzimanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine i stvaranje društvenog ambijenta pravne i druge nesigurnosti početak je temeljito pripremane i dugo najavljivane secesije.

 

“U toku je pravna secesija bh. entiteta Republika Srpska (RS) od međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, bez bilo kakvog pravnog osnova u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH. Sjedinjene Američke Države su 5. januara 2022. zbog destruktivnog djelovanja uvele nove i pooštrene sankcije članu Predsjedništva BiH iz RS-a i drugim licima koja podrivaju Dejtonski mirovni sporazum. Američko ministarstvo finansija navelo je da uvodi sankcije Miloradu Dodiku zbog ‘destabilizirajuće koruptivne aktivnosti i pokušaja urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijele regije. Dodik je, kako stoji u obrazloženju, potkopavao institucije Bosne i Hercegovine pozivajući se na preuzimanje nadležnosti Bosne i Hercegovine i pokrećući stvaranje paralelnih instituciju u entitetu RS. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, čime riskiraju širu regionalnu nestabilnost, navedeno je u saopćenju američkog Ministarstva finanasija”, kaže on.

 

Evropski parlament je 17. februara 2022. s 505 glasova “za” osudio secesionizam organa vlasti bh. entiteta RS i pozvao Evropsko vijeće na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima, dodaje.

 

“Evropski parlament oštro je osudio ‘neustavne secesionističke mjere vlasti Republike Srpske, čiji je cilj, kako se navodi, uspostava paralelnih institucija u oblasti medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja’. Time se, kako je naglašeno, podrivaju državne strukture Bosne i Hercegovine i stvara egzistencijalna prijetnja njenom jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti. Također, Evropski parlament je pozvao Evropsko vijeće da nametne sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima zbog ‘koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine’. Prije toga, niz upozorenja upućeno je Dodiku i na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta (23.11.2021) u debati o situaciji u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom poslanici su upozorili da je „Bosna i Hercegovina na rubu kolapsa i da Dodikovo povlačenje iz institucija Bosne i Hercegovine može dovesti do dramatičnih posljedica kao što je ponavljanje nasilja iz 90-ih”, kazao je.

 

Ugrožavanje mirovnog procesa u Bosni i Hercegovini tema je i brojnih rasprava u parlamentima širom Evrope i svijeta, dodaje te kaže kako je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je najozbiljnije shvatilo ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

“Tokom alarmirajuće i konstruktivne debate u Domu lordova, 9. i 10. novembra 2021. godine, naglašena je važnost ‘diplomatije kako bi se spriječio novi rat u Bosni i Hercegovini’. Gornji dom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske je na ovoj sesiji potvrdio potpunu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Identične ili slične ocjene i stavove usvojili su i brojni drugi parlamenti u Evropi i svijetu. O neskrivenom antidejtonskom pokušaju rušenja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti države Bosne i Hercegovine posljednjih mjeseci uveliko govore i najuticajniji elektronski i pisani mediji u Evropi i svijetu (CNN, BBC, Le Monde, Deutsche Welle, Politico, Le Figaro, El Pais, The Guardian, Die Welt, France 24, The Washington Post, The New York Post, Foreign Policy, Die Zeit, Der Standard, Die Prese, Berliner Zeitung, Libération, TV5, ORF, TRT, Telegraph, The Times, Independent, El Mundo, Tageszeitung, Neue Zurcher Zeitung, Svenska Dagbledet, Atlantik, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung, Nederlandse Omroep, Zeit Ulrih Ladurner…)”, navodi on.

 

Navedeni i brojni drugi mediji neskriveno poručuju da bi nezakoniti prijenos nadležnosti s države Bosne i Hercegovine na bh. entitet RS značio kraj mira u Bosni i Hercegovini i da je te radnje potrebno hitno zaustaviti, dodaje.

 

“Tako, primjera radi, CNN izvještava da je Bosna i Hercegovina na ivici njene najteže krize od završetka rata 1995. godine jer Milorad Dodik prijeti da će se otcijepiti od ostatka zemlje. Francuski Le Monde zaključuje da, postoji realna opasnost da se u Bosni može zapaliti smrtonosna vatra, a austrijski ORF konstatira da se Milorad Dodik igra vatrom. Ugledni britanski The Guardian piše da je kriza u zemlji dramatično eskalirala i da Dodik zagovara odvajanje od Bosne i Hercegovine. Nizozemski portal Nederlandse Omroep upozorava da Dodik podmeće bombu pod pravni sistem i dovodi u pitanje mir u Bosni i Hercegovini, dok njemački Die Zeit dramatično ukazuje na to da Dodikov avanturizam i separatizam vode u novi rat na Balkanu. Jedan od najčitanijih medija u Švedskoj Svenska Dagbledet postavlja pitanje: Hoće li svijet još jednom dopustiti rat u Bosni i Hercegovini? Londonski The Times navodi da separatističke snage mogu pokrenuti novi sukob na Balkanu. Austrijski Der Standard u svojoj analizi upozorava da Dodik uz pomoć Srbije i Rusije sve više podriva suverenitet Bosne i Hercegovine te da se zbog toga država nalazi u egzistencijalno najopasnijoj situaciji od okončanja rata. Zajednička ocjena većine najpoznatijih svjetskih medija koji su se bavili prilikama u Bosni i Hercegovini jeste ona da je separatistička politika Milorada Dodika glavna prijetnja miru”, kazao je on.

 

Istovremeno, dok Evropa i svijet upozoravaju na opasnost ugrožavanja mira i temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma, državni organi vlasti ne čine ništa efikasno iz domena svojih nadležnosti s ciljem zaustavljanja napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, smatra Bećirović.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO