fbpx

Aleksandar Vučić vodi na izborima za predsjednika Srbije

by | tra 3, 2022 | 0 comments

Prema Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), kandidat SNS-a Aleksandar Vučić vodi na izborima za predsjednika Srbije.

Riječ je o rezultatima utvrđenim na osnovu skoro šest posto obrađenih glasova. Vučić je dobio 71,26 posto glasova, a na drugom mjestu je kandidat opozicije Zdravko Ponoš koji je dobio 9,11 posto glasova.

Agencija za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos je također objavila svoje podatke nakon 55,6 obrađenih glasova, a prema kojima Vučić ima 59,8 posto, a Ponoš je na drugom mjestu sa 17 posto.

Ako niti jedan od kandidata u prvom izbornom krugu ne osvoji više od 50 posto glasova, predsjednik će se birati u drugom izbornom krugu.

Iz RIK-a su saopćili da će prve zvanične rezultate objaviti sutra, 4. aprila – javnosti će se obratiti sutra. U međuvremenu na svom YouTube kanalu uživo objavljuju broj prebrojanih glasova, kao i rezultate izbora za Narodnu skupštinu i predsjednika.

Objavu rezultata možete pratiti ovdje.

Pravo glasa je imalo više od šest miliona građana, od kojih je njih skoro 60 posto iskoristilo to pravo. Osim što je biran predsjednik, birani su i zastupnici u Narodnoj skupštini Srbije te vlast u Beogradu i još 12 gradova.

Za razliku od izbora iz 2020. godine, opozicija današnje izbore nije bojkotovala. Više opozicionih aktera, liberalnih, lijevih i konzervativnih, u koalicijama ili pojedinačno bili su protivnici Srpskoj naprednoj stranci (SNS) na čijem je čelu aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na izborima nisu izostali fizički i verbalni napadi na opozicione političare, kao i navodi u izborne malverzacije i propuste.

Screenshot 1 13

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO